YZE
Ekosistem
Bu çağrı ile, yapay zekâ alanında üniversite/kamu araştırma merkez ve enstitülerinde oluşan bilgi birikimi ve teknolojinin TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsünün katkılarıyla:Türkiye’de yerleşik kuruluşlar tarafından belirlenen işbirliği modeli dahilinde kullanılması,Yapay Zekâ alanında ihtiyaçları karşılayan yenilikçi ürün ve çözümlere dönüştürülmesi,proje çıktılarının Türkiye’de uygulanması, amaçlanmaktadır.
Ekosistem Çağrısı


Ekosistem Çağrısı Başvuru Süreci
Fikir Oluşturma
İhtiyaç sahibi kuruluş (müşteri kuruluş) ve/veya teknoloji sağlayıcı firma tarafından Yapay Zekâ alanında ArGe’ye dayalı yenilikçi çözümleri hedefleyen proje fikirleri oluşturulmalıdır. Finans alanında geliştirilecek yapay zekâ temelli çözümlerin finans sistemine entegrasyonunu kolaylaştırması hedeflenmelidir. Akıllı Üretim Sistemleri alanında, sanayide dijital dönüşümün geldiği nokta ve sanayideki model fabrikalar sayesinde yapay zekâ temelli çözümler hedeflenmelidir. Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık alanında gıda arzının ve güvenliğinin gittikçe artan kritik önemi dolayısıyla yapay zekâ temelli çözümler hedeflenmelidir. İklim değişikliklerinden kaynaklanan felaketlerin azaltılmasına yönelik olarak önceden kestirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için yapay zekâ teknolojileri geliştirilmesi hedeflenmelidir.
Konsorsiyum Oluşturma
Müşteri Kuruluşun ihtiyacını karşılamak üzere bir konsorsiyum oluşturulacaktır. Bu konsorsiyum TEYDEB’e Yapay Zekâ temelli ArGe projesi sunacaktır. Proje başvusu yapacak konsorsiyumun yapısındaki asgari olarak aşağıdaki paydaşlar bulunmalıdır 1.Müşteri Kuruluş (Büyük ölçekli kuruluş veya KOBİ) 2.Teknoloji Sağlayıcı KOBİ 3.Teknoloji sağlayıcı üniversite araştırma laboratuvarı / merkezi veya kamu araştırma merkezleri / enstitüsü 4.Yapay Zekâ Enstitüsü 5.İştirakçi olarak bir kamu kuruluşu (opsiyonel)
İş Birliği Protokolü
Çağrı ilanlarında verilen iş birliği protokolü şablonu konsorsiyum üyelerince, proje kapsamı doğrultusunda doldurularak imzalanır.
Ekosistem Çağrısı Hayat Döngüsü
Prodis üzerinden ön kayıt yapılması
Proje dökümanlarının yüklenmesi ve e-imza ile TÜBİTAK’a gönderilmesi
Başvurunun değerlendirilme sonrası olumlu bulunması
Proje geliştirme ve izleme faaliyetleri
İş Birliği protokolüne göre proje çıktılarının Yapay Zeka Enstitüsü’ne verilmesi
Ticarileşme Planı (opsiyonel)
Destek Payları


Proje Bütçe Sınırı
2.000.000
Destek Süresinin Üst Sınırı:Maksimum 18 Ay
Konsorsiyum Yapılanması

Programın uygulama esaslarında; TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü, Ana Paydaş Kuruluş olarak anılan özel sektör kuruluşu ve onun tarafından belirlenecek Paydaş Kuruluş olarak anılan en az bir üniversite ve en az bir KOBİ bir İşbirliği Sözleşmesi imzalayacaktır. Bir kamu kurumunun da Paydaş/İştirakçi Kuruluş olarak yer alması önem taşımaktadır.
Ekosistem Yapısı


Ekosistem Etkileşimleri

Yetkinlik Merkezleri

- Farklı araştırma departmanlarında görev yapan araştırmacıların bir araya getirilmesiyle araştırma ekiplerinin oluşturulmasını sağlamaktadır.
- Yetkinlik merkezleri, araştırma departmanlarının çalıştığı konularında eşgüdüm sağlaması için ihtiyaç duyulan koordinasyonu gerçekleştirir.
- Bu merkezlerin odaklandığı konuların belirlenmesi için, paydaşlar ile beraber çalışılması ve rekabet öncesi işbirliği amacıyla kullanılması hedeflenmektedir.
- Dış paydaşların, araştırma departmanları ile doğrudan iletişim kurmaları yerine, alan odaklı Yetkinlik merkezleriyle iletişim ve işbirliğine girmesi, kurulacak işbirlikleri açısından avantaj oluşturması hedeflenmektedir.

İş Analiz Birimi

TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsünün; alanında uzman iş analisti ve veri analistlerinden oluşan İş Analiz Birimi, çağrı kapsamında desteklenecek projelerde ihtiyaç duyulan iş analiz faaliyetlerini tanımlamak ve gerçekleştirmek için projelerde aktif olarak yer alacaktır.
Projelerin gereksinim analizi ve tasarım süreçlerine girdi olacak çıktıları üretecek ve benzer işlerden elde edilen tahminleme metrikleri, kazanımlar ve öğrenilmiş dersleri projeler arasında yaygınlaştıracaktır.
Araştırma Departmanları

Araştırma Departmanları, yapay zekânın alt teknolojilerine odaklanmış ve uzmanlaştıkları bu alanda çekirdek teknolojiler geliştiren birimlerdir. Araştırma Departmanları aşağıdakilerden oluşmaktadır;
- Üniversite araştırma laboratuvarları/merkezleri
- Kamu araştırma merkezleri/enstitüleri
- Girişimler
- Küçük ve orta büyüklükte işletmeler (KOBİ)’ler
Enstitü ortağı Araştırma Departmanları projelerde aktif olarak yer alır, ilgili gerçek dünya
problemlerinin çözülmesi için ihtiyaç duyulan temel teknolojileri ve çözümleri geliştirir.


















Birlikte Geliştirme Laboratuvarları


