MENÜ
Ana Sayfa   /   Etkinlikler /   BİLGEM TechTalks

ETKİNLİKLER

BİLGEM TechTalks

TechTalks Teknoloji Buluşmaları

BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE), Millî Teknoloji Hamlesi’nin temellerinden olan yazılım geliştirici yeteneğini güçlendirmek üzere düzenli aralıklarla Ankara BİLGEM TechTalks Salonu’nda etkinlikler düzenlemektedir.  BİLGEM TechTalks, teknoloji ve yazılım dünyasına ilgi duyanların bir araya geldiği, bilgi paylaşımının ve ilhamın ön planda olduğu özel bir etkinlik serisidir.

BİLGEM TechTalks, her etkinlikte teknolojinin derinliklerine inmeye, en son yazılım geliştirme trendlerini keşfetmeye ve geleceğin teknolojik dünyasını şekillendiren konuları ele almaya odaklanır. Uzman konuşmacılar, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşarak katılımcıların teknolojiye olan ilgilerini artırır ve bilinçlerini geliştirir.

BİLGEM TechTalks, bilginin serbestçe paylaşıldığı ve inovasyonun teşvik edildiği bir platform sunar. Her etkinlik, katılımcılara en yeni teknolojileri, yazılım geliştirme süreçlerini ve en son uygulamaları yakından inceleme fırsatı sunar. Bu etkinlikler, teknoloji tutkunlarına, yazılım geliştiricilere ve teknoloji liderlerine ilham verir.

BİLGEM TechTalks, çevrim içi ve canlı etkinlikler sunarak geniş bir katılımı hedefler. Katılımcılar, uzmanlarla etkileşimde bulunabilir, sorular sorabilir ve bu alandaki en iyi uygulamaları öğrenebilirler. Bu etkinlikler, katılımcıları teknolojinin ön saflarına taşır ve bilgi birikimlerini artırmaya teşvik eder.

teknoloji-bulusma-noktası-img-2

TECHTALKS

Yaklaşan Etkinlik

Mikroservis mimarisindeki iletişim metotlarındaki yanlış kurguları ve bu durumun ortaya çıkardığı zorlukları mercek altına alıyoruz! Böylece senkron ve asenkron iletişim yaklaşımlarının her birinin avantajlarına ve potansiyel tuzaklarına, gerçek dünya senaryoları aracılığıyla derinlemesine bir bakış sunacağız. Bu iletişim zafiyetlerinin sistem performansı, ölçeklenebilirlik ve güvenilirlik üzerindeki etkilerini inceleyerek, mikroservis mimarilerinde daha sağlam ve etkili iletişim stratejileri geliştirmek için önerilerimizi paylaşacağız.

Mikroservislerde Senkron ve Asenkron Zorlukları

:
:
:

BİLGEM TechTalks Teknoloji Buluşmaları - 23 Şubat 2024

BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) tarafından yazılım teknolojilerindeki en güncel ve yaygın uygulamaların paylaşıldığı TechTalks Teknoloji Buluşmaları etkinliğinin yedincisi 23 Şubat 2024 tarihinde düzenlendi.  Etkinlikte, Teknoloji Birliği ekibimizden Özay Duman tarafından “Artırılmış Gerçeklik” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Artırılmış Gerçeklik, çevremize dijital bilgileri sorunsuz bir şekilde entegre ederek gerçekliğimizi zenginleştirirken, Sanal Gerçeklik bizi tamamen simüle edilmiş ortamlara odaklıyor ve Karma Gerçeklik, her ikisini bir araya getirerek dijital öğelerle etkileşim kurmamıza olanak tanıyor. Etkinlikte AR, VR ve MR’nin farklı özellikleri, uygulama alanları ve çeşitli endüstrilerdeki dönüştürücü potansiyeli hakkında bilgi verilmiş ve son teknoloji çözümler, dijital ve fiziksel dünyalarla etkileşimde bulunma şeklimizdeki köklü değişikliklere değinilmiştir.

BİLGEM TechTalks Teknoloji Buluşmaları - 26 Ocak 2024

BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) tarafından yazılım teknolojilerindeki en güncel ve yaygın uygulamaların paylaşıldığı TechTalks Teknoloji Buluşmaları etkinliğinin altıncısı 26 Ocak 2024 tarihinde düzenlendi. 

Etkinlikte, Teknoloji Birliği ekibimizden Berat Bayram tarafından “Web Assembly ve Rust” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Sunumda Web Assembly ve Rust’ın ne olduğu ve nasıl kullanabileceği, sağladıkları avantajlar, şu an sektörde hangi büyük firmaların bu teknolojileri hangi amaçla kullandığı konusunda bilgilendirme yapıldı. Ek olarak, sunumda anlatılanların denemesinin yapıldığı çalışmalardan ve JavaScript’in üzerine sağladığı performans katkılarından bahsedildi. Etkinlik, YouTube üzerinden canlı olarak izlenebildi.

BİLGEM TechTalks Teknoloji Buluşmaları - 14 Aralık 2023

BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) tarafından yazılım teknolojilerindeki en güncel ve yaygın uygulamaların paylaşıldığı TechTalks Teknoloji Buluşmaları etkinliğinin beşincisi 14 Aralık 2023 tarihinde düzenlendi.

Etkinlikte, DevOps Kültürü Teknoloji Birliği tarafından “Cloud Native CI/CD Dünyasında Tekton” konusu ele alındı. Cloud native ve CI/CD’nin tanımlarının yapılmasıyla başlayan konuşmada, CI/CD araçları ve bu alandaki yenilikçi yaklaşımlardan biri olan Tekton’un temel kavramlarından bahsedildi.

Sunumun devamında Cloud native CI/CD ile Argo Workflows’un karşılaştırması yapılarak, Tekton Hub’un avantajlarına odaklanıldı. Bu karşılaştırma sonunda modern araçların sağladığı avantajlar ve dezavantajlarla ilgili bir bakış sunuldu. Etkinlik, canlı olarak YouTube üzerinden izlenebildi.

BİLGEM TechTalks Teknoloji Buluşmaları - 24 Ekim 2023

BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE), yazılım dünyasının en yeni gelişmelerini paylaşmak için 24 Ekim 2023 tarihinde bir diğer TechTalks Teknoloji Buluşmaları etkinliğini düzenledi.

Öne çıkan iki oturumda, “ElasticStack ile Log Yönetimi, Arama ve Görselleştirme: Gerçek Dünyadan Örnekler” ve “Takım Kurma ve Yönetimde Sık Yapılan Hatalar: Nasıl Kaçınılır?” konuları ele alındı.

İzleyiciler, Elasticsearch, Logstash ve Kibana’nın özelliklerini inceleyerek log yönetimi, arama ve görselleştirme konularında gerçek dünya örneklerini gördü. Ayrıca, takım dinamikleri ve yönetim pratiği hatalarına nasıl karşı konulabileceğine dair öğretici bilgiler sunuldu. Etkinlik, canlı olarak YouTube üzerinden izlenebildi.

BİLGEM TechTalks Teknoloji Buluşmaları - 12 Eylül 2023

BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE), yazılım dünyasının güncel yeniliklerini keşfetmek isteyenlere ilham verici bir etkinlik gerçekleştirdi.

İlk oturumda “Mimari Bütünlüğü Nasıl Test Ederiz: ArchUnit” konusu ele alındı. Yazılım projelerinde, kodun mimari kurallara uygunluğunu test etmek için kullanılan ArchUnit aracı incelendi.

İkinci oturum ise “Kurumsal Çeviklik için Gereklilikler” üzerine odaklandı. Bu oturumda, çeviklik ve kurumsal boyuttaki hazırbulunuşluğun önemi vurgulandı. Bununla birlikte, çevikliğin iş süreçlerine getirdiği verimlilik artışı ele alındı.

BİLGEM TechTalks Teknoloji Buluşmaları - 25 Temmuz 2023

BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE), yazılım dünyasının geleceği üzerine ilham verici bir BİLGEM TechTalks etkinliğine daha ev sahipliği yaptı.

Etkinliğin ilk oturumunda, “AI ile Yeniden Şekillenen Yazılım Dünyası” başlığı altında yapay zekâ araçlarının yazılım geliştirme süreçlerine etkisi incelendi. Yapay zekâ, hataları tespitten kod üretimine kadar birçok alanda devrim yaratma potansiyelini sunarken, katılımcılar bu heyecan verici yolculuğa ortak oldular.

İkinci oturumda ise “GraphQL” konusuna odaklanıldı. GraphQL’in esneklik ve verimlilik sağlayan yapısının ve kullanım örneklerinin katılımcılara aktarıldığı oturumda, API sorgulama ve işleme dilinin avantajları ortaya koyuldu.

BİLGEM TechTalks Teknoloji Buluşmaları - 8 Aralık 2022

BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, BİLGEM TechTalks Teknoloji Buluşmaları etkinliğinin ilki için TÜBİTAK Çukurambar’da yer alan BİLGEM TechTalks salonunda katılımcılara ev sahipliği yaptı.

Etkinlikte, Ar-Ge çalışanlarından oluşan Teknoloji Birlikleri, takımlar hâlinde yazılım dünyasındaki en son teknoloji ve uygulamalarla ilgili bir dizi ilgi çekici sunum gerçekleştirdi. Yapılan sunumlardan katılımcılar, Java 8’den Java 17’ye kadar gelen yeniliklerden, Golang ile temel uygulama geliştirmeye, DevOps kültüründen drone simulasyon yazılımlarına kadar birçok konu hakkında bilgi sahibi oldular.

Ardından Teknoloji Birliği takımlarının yaptığı sunumlar izleyicilerin değerlendirmesine sunularak, seçilen takımlara plaket takdim edildi. Büyük bir katılım ve ilgiyle gerçekleşen etkinlik, gelecekte de Teknoloji Buluşmaları etkinliklerinin devam edeceği haberini verdi.

sge

(SGE) Siber Güvenlik Enstitüsü

Ulusal siber güvenlik kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla kurulan Siber Güvenlik Enstitüsü, siber güvenlik alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmekte; askeri kurumlara, kamu kurum ve kuruluşlarına ve özel sektöre çözüme yönelik projeler gerçekleştirmektedir.

Bugüne kadar başarı ile gerçekleştirdiği pek çok proje ile ülkemizde siber güvenlik bilgi birikimi ve taktik altya-pının oluşturulmasına önemli katkı yapan enstitümüzün ana faaliyet alanları güvenli yazılım geliştirme, sızma testleri ve zaafiyet analizleridir.

blank
6-yze kart logo

(YZE) Yapay Zekâ Enstitüsü

Yapay Zekâ Enstitüsü, TÜBİTAK merkez ve enstitüleri kapsamında sektörler’ ve araştırma alanlarını yatay olarak kesen ve yükselen teknoloji alanına doğrudan odaklı olarak kurulan ilk enstitü olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle enstitünün hem açık yenilik ve birlikte geliştirme yaklaşımı, hem de yükselen teknoloji alanına odaklı olması itibariyle yenilikçi bir model teşkil etmektedir.

Yapay Zeka Enstitüsü, yapay zeka alanında çekirdek teknolojiler geliştirip, bu yenilikleri, mümkün olan en kısa sürede bilimin ön safiarından, sektörün kullanımına taşımayı hedefiemektedir. Yapay zekanın dönüştürücü potansiyeline odaklanarak, Türkiye’de yapay zeka tabanlı inovasyon, büyüme ve üretkenlik oluşturma ve sür-dürme çabalarına öncülük etme konusunda üzerine düşen görevleri sürdürecektir. Yapay zeka ekosistemi içinde yer alan diğer kuruluşlarla birlikte, Türkiye’deki sanayi ve kamu kurumlarıyla çalışarak, yapay zekanın kullanımının yaygınlaştırılması ve bu konuda uzmanlaşmış işgücü kaynağının artırılması öncelikli hedeflerindendir.

blank

Araştırmacı

TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde Araştırmacı personelimiz olarak yer alarak bilişim, bilgi güvenliği ve ileri elektronik alanlarındaki gelişmelere imza atabilir, yenilikleri en yakından takip edebilir, kendinizi geliştirebilir, kariyerinizde yükselerek geleceğinize yön verebilirsiniz.

TÜBİTAK İş Başvuru Sistemi üzerinden yayında olan ilanlarımıza ulaşarak başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru Koşulları

İş Başvurusu için koşullarımız;

  • Yabancı dil yeterliliği; ilanda yer alan sınav türlerinden uygun puanları almak veya lisans öğrenimini %100 İngilizce bölümde okumak,
  • İlana özel şartları (lisans bölümü, deneyim süresi, uzmanlık alanı vb.) sağlamak,
  • Formül puanını sağlamak:

Deneyimi 3 Yıldan Az Olan Adaylar için:

Ağırlıklı Mezuniyet Ortalaması + (10.000 / Üniversiteye Yerleştirme Sınavı Sıralaması) + Ek Puan*  >= 3,20

 

Deneyimi 3 Yıl ve Üzeri Olan Adaylar için:

Ağırlıklı Mezuniyet Ortalaması + (10.000 / Üniversiteye Yerleştirme Sınavı Sıralaması) + 5*[1 / (1 + e (5 – tecrübe yılı) ) ] + Ek Puan*  >= 3,20


*Ulusal ve uluslararası yarışmalarda yarışma derecesi ve ödül sahibi olan adaylarımız 0,3 ek puan alacaktır.

arastırmacı-img-1

Yetkinlik Merkezleri

Aday Araştırmacı

Üniversitelerin ilgili mühendislik bölümlerinin 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler, kariyer.tubitak.gov.tr adresli İş Başvuru Sistemi’miz aracılığıyla Kısmi Süreli Aday Araştırmacı ilanlarımıza başvurarak, üniversite dönemlerinde TÜBİTAK BİLGEM’de çalışma deneyimi yaşayabilmektedir.

Bu programın bir bitiş tarihi bulunmamaktadır. Üniversite dönemi boyunca yarı zamanlı olarak çalışan Aday Araştırmacı personelimiz, lisans bölümünden mezun olduktan sonra kariyer yolculuğuna ara vermeden, Araştırmacı personelimiz olarak tam zamanlı şekilde çalışmaya devam edebilmektedir.

Başvuru Koşulları

Aday Araştırmacı Programı için koşullarımız:

  • Üniversitelerin, ilanlarda yer alan ilgili bölümlerinde 3. ve 4. sınıf öğrencisi olmak,
  • Yabancı dil yeterliliği: İlanda yer alan sınav türlerinden uygun puanları almak veya lisans öğrenimini %100 İngilizce bölümde okumak,
  • Formül puanını sağlamak:

Ağırlıklı Mezuniyet Ortalaması + (10.000/Üniversiteye Yerleştirme Sınavı Sıralaması) + Ek Puan* >= 3,20

*Ulusal ve uluslararası yarışmalarda yarışma derecesi ve ödül sahibi olan adaylarımız 0,3 ek puan alacaktır.

aday-arastırmacı-img-1

BİLGEM Enstitülerini Laboratuvarlarını Teknolojilerini Ürünlerini Projelerini keşfedin.

Stajyer

TÜBİTAK BİLGEM geleceğe yönelik temel stratejisini araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosisteminde millî hedeflere odaklanmış, nitelikli bilgi ve nitelikli insan üzerine kurgulamaktadır.

“Bir ülkenin en önemli kaynağı genelde insan, özelde ise bilim insanlarıdır.” anlayışından yola çıkarak TÜBİTAK olarak erken yaşlardan itibaren gençlerimiz teşvik edilmekte ve desteklenmektedir. Bu doğrultuda ülkemizin Millî Teknoloji Hamlesi’nin başarıya ulaşması için teknoloji üretimine genç beyinlerin erken kazandırılması önem arz etmektedir. Bu doğrultuda TÜBİTAK BİLGEM olarak her yıl üniversitelerin lisans öğrencilerine staj yapma imkânı sunuyoruz.

Staj ilanlarını Kariyer Kapısı https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr adresi üzerinden takip ederek başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Başvuru Koşulları
  • Sigorta işlemleri bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumu tarafından yürütülen ve üniversitelerin lisans (2. sınıf ve üzerinde) ve ön lisans eğitimi veren bölümlerinde öğrenimine devam eden öğrenciler staj imkânından yararlanabilmektedir.
  • Lisans ve ön lisans öğrencileri için Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının     4 üzerinden en az 2,50 olması şartı aranır. Üniversite not sistemleri 100’lük sistemde olan adayların not ortalamaları, Yüksek Öğretim Kurulunun yayınlamış olduğu “4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları Tablosu” esas alınarak 4’lük sisteme dönüştürmektedir.
  • Staj başvuru sürecinde yabancı dil belgesi şartı aranmamaktadır.
  • Üniversitelerin; Adli Bilişim Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Enformatik, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Endüstri ve Sistem Mühendisliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, İstatistik, İstatistik Ve Bilgisayar Bilimleri, Kontrol Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Makine ve İmalat Mühendisliği, Matematik, Matematik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Mekatronik Sistemler Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Sistem Mühendisliği, Telekomünikasyon Mühendisliği veya Yazılım Mühendisliği bölümlerinin birinde öğrenim gören öğrenciler başvuru yapabilmektedir.

Staj başvuruları Aralık – Ocak tarihleri arasında yapılmaktadır. Staj dönemi ise Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsamaktadır.

stajyer-img-1

Bursiyer

Lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ile doktora sonrasına yönelik araştırma-geliştirme faaliyetlerini ilerletmeye yönelik bursiyer görevlendirilmesi yapılmaktadır. Merkezimizde dış destekli, TARAL ya da Avrupa Birliği projelerinde tatbikat amacıyla bursiyerler görevlidir.

Bursiyerlik başvurusunda bulunmak için bilgem.yetenekkazanimi@tubitak.gov.tr e-posta adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Başvuru Koşulları

(1) Kurum tarafından yürütülen dış destekli projelerde lisans öğrencisi olan bursiyerlerde aranacak şartlar aşağıda belirtilmiştir:

  •  Türkiye’de kurulu yüksek öğretim kurumlarında lisans öğrenimine devam eden öğrenci (yabancı dil hazırlık öğrencisi hariç) olmak.
  • Üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, hazırlık hariç önceki yılların ağırlıklı genel not ortalamasının, işe alım esaslarında yer alan formül puanını ve yabancı dil şartını sağlar durumda olmak.
  • Lisans öğreniminin en az birinci sınıfının birinci dönemini tamamlamış olmak.
  • Lisans Genel Not Ortalaması “+3,00” ve Üniversiteye Yerleştirme Sınavı Sıralaması “10.000 ≥” şartını sağlamak
  • ÖSYM sınavına girmeden Türkiye’deki üniversitelere yerleştirilmiş yabancı öğrenciler veya Dikey Geçiş Sınavı vb. ile lisans öğrenimini tamamlamış öğrenciler için sıralama formülünde, üniversite yerleştirme sıralaması olarak mezun oldukları bölümün, adayın lisans bölümüne başladığı yıldaki en düşük üniversite yerleştirme sıralaması dikkate alınır.

(2) Kurum tarafından yürütülen dış destekli projelerde yüksek lisans öğrencisi olan bursiyerlerde aranacak şartlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Türkiye’de kurulu yüksek öğretim kurumlarında yüksek lisans öğrenimine devam eden (özel öğrenci ve yabancı dil hazırlık öğrencisi hariç) öğrenci olmak.
  • Yer alacağı projenin görev alanında yüksek lisans yapıyor olmak.

(3) Kurum tarafından yürütülen dış destekli projelerde doktora öğrencisi olan bursiyerlerde aranacak şartlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Türkiye’de kurulu yüksek öğretim kurumlarında doktora öğrenimine devam eden (özel öğrenci ve yabancı dil hazırlık öğrencisi hariç) öğrenci olmak.
  • Yer alacağı projenin görev alanında doktora yapıyor olmak veya YÖK-TÜBİTAK Doktora Programı Projesi’ne İlişkin İş Birliği Protokolü kapsamında belirlenen alanlarda doktora yapıyor olmak. (Tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrencileri doktora öğrencisi olarak kabul edilir.)
bursiyer-img-1

MİLSEC 4 - Emniyetli IP Terminal

EMNİYETLİ IP TERMİNAL

MİLSEC-4 terminali, IP ağlarda yeni nesil güvenli haberleşme (ses, veri ve görüntü) için güncel bir çözüm sunarken kullanımda olan PSTN emniyetli telefonlar ile de PSTN ağlarda güvenli ses haberleşmesi uyumluluğunu koruyarak kesintisiz bir iletişim hizmeti
sağlamaktadır.

MİLSEC-4 terminallerinin konfigürasyon, gözetim ve yazılım güncelleme işlemleri Güvenlik Yönetim Merkezi (GYM) kullanılarak uzaktan emniyetli olarak gerçekleştirilir. MİLSEC-4 terminali ek bir cihaz gerektirmeden GYM ile kurduğu emniyetli iletişim aracılığıyla IP Ağdan Anahtar Yükleme (IPAAY) yeteneğine sahiptir.

MİLSEC-4 terminalleri MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarıyla birlikte işlerlik özelliğine sahiptir ve PSTN ağların yeni nesil IP ağlara kademeli dönüşümü sürecinde MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarının iletişim ağında kesinti olmadan değiştirilebilmesi imkanını sunmaktadır.

ÖZELLİKLER

  • PSTN ağlarda uçtan uca emniyetli ses haberleşmesi
  • IP ağlarda uçtan uca emniyetli ses, görüntü ve data iletimi
  • IP ağlarda NATO SCIP uyumluluğu
  • Ticari SIP ürünleri ile uyumluluk
  • MİLSEC1A ve MİLSEC2 emniyetli telefonlar ile birlikte çalışabilirlik
  • Milli ve AES kripto algoritmaları
  • Uzaktan yazılım güncelleme
  • Dokunmatik ekran ile kolay kullanım

Milli Savunma Bakanlığı Tarafından Verilecek Satış İznine Tabidir.