BİLGEM
Yazılım Geliştirme
Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi
- Proje Bilgisi
Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) tarafından, 2016 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü iş birliğiyle çalışmaları yürütülen Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi kapsamında geliştirilen Bütünleşik Kamu Mali Yönetimi Bilgi Sistemi ile devletin tüm kurumlarının muhasebe hareketleri yönetilebilir hâle getirilmiştir. Bu sayede, devletin harcama birimi düzeyinde borç ve alacak dengesinin sağlanmasına ve takip edilebilmesine önemli bir katkı sunulmuştur.


Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Projesi
- Proje Bilgisi
Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza eşlik eden, sağlığımızı emanet ettiğimiz tıbbi cihazlar ve kozmetik ürünlerin etkin denetimini yapan, sağlık politikalarının belirlenmesini sağlayan ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede büyük önem taşıyan ÜTS Projesi 2014 yılından bu yana YTE tarafından geliştirilmektedir. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu iş birliği ile tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin uçtan uca takip edilmesi, denetim hizmetlerinin ve klinik mühendislik süreçlerinin sağlıklı ve etkili bir şekilde yürütülmesi amacıyla, ulusal ve özgün Ürün Takip ve İzleme Modeli oluşturularak model ile uyumlu bilgi yönetim sistemi geliştirilmiştir.
Yeni Mali Yönetim Sistemi (MYS) Projesi
- Proje Bilgisi
Harcama birimlerinin mali süreçlerini kapsayan ve muhasebe birimleri ile tam mali entegrasyonu sağlayan bir sistemin geliştirilmesi projesidir. Proje kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde idamesi sağlanan uygulamalar için altyapıların ve tekil kullanıcı oturum açma işleminin ortaklaştırılması amaçlanmaktadır.


Ortak Platform Projesi (OPP)
- Proje Bilgisi
Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü iş birliği ile, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi kapsamında yer alan uygulamaların geliştirilmesi ve idamesinde kullanılmak üzere altyapı kütüphaneleri ve tekil kullanıcı oturum açma fonksiyonu, mikroservis mimari Açık Kaynak Kodlu Yazılım Teknolojileri kullanılarak ortaklaştırılmaktadır.
Açık Kaynak Kodlu yazılım teknolojileri ile geliştirilen Ortak Platform açık kaynak kodlu PostgreSQL veri tabanı üzerinde çalışmaktadır.
TENMAK Proje ve Burs Destekleri Takip Sistemi Projesi
- Proje Bilgisi
Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) iş birliği ile yürütülen proje kapsamında burs ve katılım desteklerine ilişkin başvuru, değerlendirme, izleme ve raporlama süreçlerinin bütüncül olarak yönetilmesine olanak sağlayan bir bilgi yönetim sistemi geliştirilmektedir.


Coğrafi Büyük Veri Platformu Projesi (BATUTA)
- Proje Bilgisi
Proje kapsamında büyük coğrafi verinin saklanmasını/depolanmasını, veri için uygun indeksler kullanımını, gerektiğinde veriye hızlı ulaşılabilmesini; son kullanıcıya basit, anlaşılır harita ve istatistik içerikli çıktılar oluşturulmasını sağlayan bir platform geliştirilmiştir. Birçok farklı kaynakta üretilen büyük coğrafi verinin dağıtık mimaride saklanmasını, saklanırken uygun indeksler kullanılmasını, gerektiğinde hızlı ulaşılabilmesini sağlayan; son kullanıcıya basit, anlaşılır harita ve istatistik çıktılar verebilecek, yine bu çıktılarla son kullanıcıya hızlı işlem sağlayacak bir platform kurgulanmıştır.
Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi
- Proje Bilgisi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak iş birliği ile devlet ve sivil toplum kuruluşları tarafından verilen sosyal yardımlara ilişkin bilgilerin tek merkezde toplanması ve bütüncül yönetimiyle sosyal yardım kararlarının daha etkin alınmasını ve daha adil kaynak dağıtımını sağlayan bir bilgi sistemi geliştirilmiştir.
Bu proje, paydaş entegrasyonu ve yüksek olgunluk seviyesindeki yardım süreçleri ile veriye dayalı yardım dağıtım politikalarının uygulanmasını sağlayan yönetim bilgi sistemi olarak değerlendirilmiştir.


Açık Kaynak Kodlu Veri Tabanı PostgreSQL Yaygınlaştırma Projesi
- Proje Bilgisi
Kurumların bilişim teknolojileri (BT) altyapılarının en büyük yatırım ve harcama kalemleri arasında yer alan ticari veri tabanı yönetimi sistemlerine güçlü bir alternatif oluşturmak ve stratejik, kritik uygulamalarda kullanılmak üzere açık kaynaklı yerli veri tabanı sistemi ve uzmanlığının geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Yerli veri tabanı Ar-Ge çalışmaları kapsamında açık kaynak kodlu veri tabanlarından PostgreSQL’in uzmanlığının geliştirilmesi, açık kaynak kodlu veri tabanları konusunda özellikle kamu kurumlarının farkındalığının artırılması, uygulama yazılım projelerinde açık kaynak kodlu veri tabanlarının kullanılması ve mevcut ticari veri tabanlarından dataların taşınması üzerine çalışmalar yapılmaktadır.
Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) Projesi
- Proje Bilgisi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Kalkınma Ajanslarının mali yönetimlerinde saydamlığın, hesap verilebilirliğin, uyumun ve koordinasyonun sağlanması amacıyla ana hizmet süreçlerinin etkinliği ve verimliliğini arttıracak bütünleşik bir merkezî bilgi sistemi geliştirilmiştir.
EBİS, dijital dönüşüm ile organizasyon dönüşümünü gerçekleştiren, destek süreçlerinin tüm yaşam döngüsünü merkezî ve bütünleşik bir yapıda ele alan sistemdir.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Bilişim Sistemi (EBİS) Projesi
- Proje Bilgisi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) iş birliği ile Enerji Piyasası (elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG) verilerinin güvenlik ihtiyaçları da dikkate alınarak bilgi yönetim sistemi geliştirilmiştir. Bu proje ile; Kurumun merkezî yönetiminin sağlanması, piyasalarda yer alan aktörlerin yükümlü oldukları bildirimlerin ve piyasalarda faaliyet göstermek üzere yapılan başvuruların elektronik olarak alınması, istatistiksel analiz ve raporlarla karar destek mekanizmalarına girdi sağlanması ve iş süreçlerinin hızlandırılması amaçlanmıştır.
Havza İzleme ve Değerlendirme Sistemi’nin Geliştirilmesi (HİDS) Projesi
- Proje Bilgisi
Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü iş birliğinde doğal kaynakların etkin yönetimi sayesinde çölleşme, erozyon, sel, taşkın gibi etkileşimli temaları birlikte değerlendirerek bütüncül politikaların oluşturulabilmesine yönelik altyapı sağlamak amacı ile Coğrafi Tabanlı Havza İzleme ve Değerlendirme Sistemi geliştirilmiş, Türkiye’nin Çölleşme Modeli ve Risk Haritası oluşturulmuştur.
