YZE
Yetkinlik Merkezleri
Yetkinlik MerkezleriGenel Görünüm
Yetkinlik Merkezleri, farklı araştırma departmanlarının bir tematik alan etrafında toplandığı ve çalışma konularında bir eşgüdüm sağlandığı yapılardır.
- Yetkinlik Merkezleri, farklı araştırma departmanlarında görev yapan araştırmacıların bir araya getirilmesiyle araştırma ekiplerinin oluşturulmasını sağlamaktadır.
- Araştırma departmanlarının, çalıştığı konularda eşgüdüm sağlaması için ihtiyaç duyulan koordinasyonu gerçekleştirir.
- Paydaşların odaklandığı konuların belirlenmesi için beraber çalışılması ve rekabet öncesi iş birliği amacıyla bu Merkezlerin kullanılması hedeflenmektedir.
- Dış paydaşların, araştırma departmanları ile doğrudan iletişim kurmaları yerine, alan odaklı Yetkinlik Merkezleriyle iletişim ve iş birliğine girmesi, kurulacak iş birlikleri açısından avantaj oluşturması hedeflenmektedir.

Yetkinlik Merkezleriİş Analiz Birimi
TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsünün alanında uzman iş ve veri analistlerinden oluşan İş Analiz Birimi, çağrı kapsamında desteklenecek projelerde ihtiyaç duyulan iş analiz faaliyetlerini tanımlamak ve gerçekleştirmek için projelerde aktif olarak yer alacaktır.
İş Analiz Birimi, projelerin gereksinim analizi ve tasarım süreçlerine girdi olacak çıktıları üretecek ve benzer işlerden elde edilen tahminleme metrikleri, kazanımlar ve öğrenilmiş dersleri projeler arasında yaygınlaştıracaktır.
Yetkinlik MerkezleriTransfer Laboratuvarı
TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü, çağrı kapsamında desteklenecek projelere, blueprint (taslak), test, kavram ispatı, prototip, demo gibi geliştirme aşamaları ve geliştirilen teknolojilerin üretim ortamına aktarımından önce bu çalışmaların gösterim ve testlerinin yapılabileceği transfer laboratuvarı imkânı sunacaktır.
Transfer Laboratuvarları;
Paydaşların geliştirdiği farklı yeteneklerdeki ürün ve çözümlerin entegrasyonu için bir platform görevi görecektir,
TÜBİTAK BİLGEM Enstitüleri tarafından geliştirilen ve açık kaynak teknolojilere dayanan özgün bir altyapıya sahiptir,
Projeler kapsamında geliştirilen çözümlerin genelleştirilip farklı projelerde ya da farklı problemlerin çözümlerinde kullanılması için bir köprü görevi görecektir.
Bu kapsamda;
- Genelleştirilmiş Çözümler Kataloğu,
- Tamamen Anonimleştirilmiş Kullanım Senaryoları Veri Tabanı,
- Öğrenilmiş Dersler ve İletişim Platformu,
- Tekrar Kullanılabilir Yazılım Kütüphaneleri,
- Yöntem ve Araç Öneri Sistemi gibi yardımcı araçların geliştirilmesi hedeflenmektedir.