Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü
Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE), ülkemizin ihtiyacı olan yazılım teknolojileri alanında Ar-Ge faaliyetleri yürütmekte; yazılım geliştirme, dijital dönüşüm, yazılım kalite izleme ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Enstitü bilhassa ülkemizin stratejik, hassas ve kritik projelerinde yer almaktadır.
HAKKIMIZDA
Biz Kimiz ?
Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE), ülkemizin ihtiyacı olan yazılım teknolojileri alanında Ar-Ge faaliyetleri yürüten; yazılım geliştirme, dijital dönüşüm, yazılım kalite izleme ve danışmanlık hizmetleri veren bir TÜBİTAK BİLGEM enstitüsüdür.

YTE
Teknoloji & Çözümler
Yazılım Geliştirme
Kamu kurum ve kuruluşları ile Ar-Ge odaklı, stratejik, hassas ve kritik yazılım projeleri; yeni teknolojiler ve yenilikçi yaklaşımlar ile geliştirilmektedir. Projelerde kalite odaklı bir yaklaşım benimsenmekte olup, yüksek olgunluktaki süreçler ve yetkin insan kaynağı ile müşteri memnuniyetinin sağlanması, kurumlar ve vatandaş tarafında değer üretilmesi hedeflenmektedir.
- Güncel Mimarî ve Teknolojilerle Yazılım Geliştirme
- Açık Kaynak Kodlu Teknoloji Kullanımı
- Yazılım Mimarisi ve Teknoloji Danışmanlığı
- Araştırma Faaliyetleri ve Bilgi Yayımı
- Ar-Ge Ekosistemindeki Paydaşların Yetkinliklerinin Artırılması
Dijital Dönüşüm
Kamu kurum ve kuruluşlarının verimli, etkin ve şeffaf bir yapı ile vatandaşlara yüksek hizmet kalitesi sunabilmeleri için gerekli dijital olgunluk seviyelerinin belirlenmesi, iş ve süreç temelli dönüşümün sağlanması ve bu dönüşüme uygun yazılım gereksinimlerinin ortaya konulması faaliyetleri yürütülmektedir.
- Dijital Olgunluk Seviyesi Belirleme
- Kurumsal Mimari Yönetişimi
- E-Belge Çalışmaları
- Çözüm Mimarisi Geliştirme
- Gereksinim Mühendisliği
Kalite Yönetimi ve Süreç İyileştirme
CMMI DEV V2.0 Seviye 5 gereklerine, Proje Yönetimi Enstitüsü (PMI) pratiklerine ve ISO 9001:2015, ISO 27001:2017 standartlarına uygun olarak geliştirilmiş süreçler doğrultusunda uluslararası standartlarda ve yaklaşımlarda süreç iyileştirmede kullanılan en iyi pratiklerin enstitü bünyesinde uygulanması ve yaygınlaştırılması ile edinilen bilgi ve tecrübeler, kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılarak yazılım geliştirme ekosistemine katkı sağlanmaktadır.
- Kalite Güvence Danışmanlığı
- Proje İzleme ve Değerlendirme
- Süreç İyileştirme Danışmanlığı
Araştırma
Serisi
Bulut Kullanımı
SAYI: 07
Yazılım teknolojilerinin öneminin ve bu teknolojilerle geliştirilen uygulamaların kullanımının gün geçtikçe artması, bu uygulamalar için gereken bilişim altyapısı ihtiyaçlarını da artırmıştır. Bu ihtiyaçlar geliştirilen uygulamanın türüne ve kullanımına bağlı olarak maliyet, kapasite, güvenlik gibi farklı alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Yazılım kuruluşları, bilişim altyapısını kendileri yönetmekteyken, bu ihtiyaçları giderememe problemi ile karşı karşıya gelerek alternatif çözüm olarak bulut bilişim sistemleri ile karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada bulut kullanmayan kuruluşların karşılaştığı problemler kategorilere ayrılarak ve örneklendirilerek incelenmiştir.
REST API ve gRPC Mimarî Stillerinin Karşılaştırması
SAYI: 06
gRPC ve REST API, modern uygulama geliştirme süreçlerinde yaygın olarak kullanılan iki farklı mimarî stildir. Google tarafından geliştirilen gRPC, performans ve verimlilik odaklı bir yapı sunarken, REST API kullanılabilirlik ve basitlik üzerine kurulmuş daha genel bir yapıya sahiptir. gRPC, Protobuf adı verilen serileştirme formatını kullanarak verileri binary formatına dönüştürür, düşük bellek kullanımı ile de yüksek hızlı iletişim sağlar. REST API ise genellikle JSON formatını kullanarak verilerin aktarımını gerçekleştirir. Bu çalışmanın amacı uygulama ihtiyaçları, performans, veri bütünlüğü, platform bağımsızlığı gibi faktörler göz önünde bulundurularak doğru mimarî stilin seçilmesinde okuyucuya rehberlik etmektir.
Spring Framework
SAYI: 05
Spring Framework, Java uygulamalarını geliştirmek için kapsamlı altyapı desteği sağlayan ve açık kaynak kodlu bir geliştirme platformudur. Son zamanlarda güncel teknolojiler arasında popülerliğini arttırmış ve en çok tercih edilen uygulama çerçevelerinden (framework) biri olarak öne çıkmıştır. Spring Framework, Java dilinde uygulama geliştirirken kullanılan en önemli araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu framework, Java uygulamalarının geliştirilmesi sırasında sıkça karşılaşılan zorlukları ortadan kaldırmayı hedefler. Tüm program kodunu sıfırdan yazma çabasını ortadan kaldırarak uygulama yazma sürecini ve aşamalarını kolaylaştırır. Bu çalışma kapsamında genel olarak Spring Framework kavramları, özellikleri, kullanılabileceği alanlar, neler yapılabileceği, tercih edilme durumları gibi konulara değinilmiştir.
Bir onceki slayt
Sonraki slayt
YTE
Projeler
Bilişim, bilgi güvenliği ve ileri elektronik alanlarında savunma sanayii, kamu kurumları ve özel sektörle stratejik iş birlikleri ve Ar-Ge çalışmaları yaparak ülkemizin rekabet gücünü sürekli kılacak özgün ve katma değeri yüksek teknolojiler geliştirmek için çalışan TÜBİTAK BİLGEM, ulusal ve uluslararası alanda ses getiren projeler ortaya koymaktadır. YTE, çatısı altında faaliyetlerini sürdürdüğü BİLGEM’in geleceğe yön vererek geleceğin bilim ve teknolojisini yönlendirme misyonu doğrultusunda yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarıyla yazılım teknolojileri alanında pek çok başarılı projeye imza atmıştır.