TÜBİTAK BİLGEM, 9-12 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Büyükçekmece TÜYAP Fuar Merkezi’nde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda düzenlenen IDEF'17 fuarına katılım sağladı.
60'tan fazla ülkeden yerli ve yabancı çok sayıda firmanın katıldığı 13.Uluslararası Savunma Sanayi Fuarında (IDEF) TÜBİTAK BİLGEM; Kriptoloji, Deniz Sistemleri, Sinyal İşleme ve Aviyonik Sistemler alanlarındaki projelerini sergiledi ve çeşitli firmalarla yürütülecek çalışmalar kapsamında işbirliği anlaşmalarına ve sözleşmelere imza attı.
Fuarda TÜBİTAK BİLGEM Standını ziyaret eden ziyaretçilere BİLGEM'in geliştirdiği ürünler ve çözümler hakkında geniş bilgi verildi.
Bu yıl 13.’sü düzenlenen fuara BİLGEM, Kriptoloji, Deniz Sistemleri, Sinyal İşleme ve Aviyonik Sistemler alanlarındaki projeleri ile katılım sağladı.
Elektronik karşı tedbir amaçlı sistemleri ve radarları karıştırmak veya yanıltmak için kullanılan EHPOD (Elektronik Harp Pod), yer altında, çit veya duvarda döşeli bulunan Fiber Optik(FO) kablolara optik sinyal uygulayarak kablo hattı boyunca hattın çevresindeki insan, araç ve diğer hareket kaynaklı akustik yayınımları tespit eden ve ilgili bilgileri (hareketin algılandığı nokta, zaman aralığı, hareket tipi, hareket şiddeti) sistem ekranı üzerindeki harita sunucusu aracılığıyla operatöre sunan FOTAS (Fiber Optik Tabanlı Akustik Sensör), zor askeri şartlarda çalışabilen yeni nesil mayın tespit sistemi ETMTS-2 (Elde Taşınabilir Mayın Tespit Sistemi), ziyaretçilere tanıtıldı.
TÜBİTAK BİLGEM'in geliştirdiği Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS), ASELSAN tarafından geliştirilen Milli bir silaha entegre edilerek BİLGEM standında ziyaretçilere gösterildi. TÜBİTAK BİLGEM tarafından tamamen milli olarak tasarlanan ve dünyada sayılı ülkeler tarafından üretilebilen yüksek güçlü lazer sistemi fuar süresince BMC’nin geliştirdiği yeni nesil zırhlı araç Amazon’a entegre edilerek BMC standında sergilendi.
IDEF 2017 FUARINDA 9-10-11 Mayıs 2017 tarihlerinde TÜBİTAK BİLGEM tarafından çeşitli firmalarla yürütülecek çalışmalar kapsamında aşağıda yer alan sözleşmeler imzalandı.
TÜBİTAK BİLGEM - ASELSAN
Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS)İşbirliği Sözleşmesi
Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS)’nin Aselsan’a ait SARP projelerinde başarılı bir şekilde kullanılmış olmasından dolayı, GİS’in tüm ASELSAN projelerinde kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile 5 yıl süreli işbirliği sözleşmesi imzalandı.
TÜBİTAK BİLGEM - ASELSAN
Havaalanı Trafik Radarı (HTR) ve Erken İhbar Radar Sistemleri (EİRS) Algoritmaları Geliştirme Projesi Sözleşmesi
2016 yılında ASELSAN ile SSM arasında imzalanan HTR ve EİRS Faz-1 projelerinde Ana Alt Yüklenici olan TÜBİTAK BİLGEM ile ASELSAN arasında Air Surveillance Radar Algoritmaları ARGE İşbirliği sözleşmesi ile imzalandı.
TÜBİTAK BİLGEM - SSM (Savunma Sanayii Müsteşarlığı)
İyi Niyet Anlaşması
SSM ile BİLGEM’in Siber Güvenlik Ekosistemi Yönetimi ve Gap Analizi kapsamında ortak çalışmalar yürütülmesi amacıyla “siber güvenlik ekosistem modelinin oluşturulmasına” ilişkin 1 yıl süreli iyi niyet anlaşması imzalandı.
TÜBİTAK BİLGEM - NETAŞ Telekomünikasyon A.Ş.
İşbirliği Protokolü
Siber Güvenlik alanına giren konularında bilgi, deneyim, uzmanlık ve altyapılarını karşılıklı paylaşıma açmak ve birlikte çalışmalar yürütmek vasıtası ile ülkemizin ekonomik ve stratejik gelişimine etkin katkılarda bulunmaya yönelik yapacakları işbirliklerinin temel usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla 5 yıl süreli işbirliği protokolü imzalandı.
TÜBİTAK-BİLGEM - KOÇ Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş.
İşbirliği Sözleşmesi
Sualtı Telefonu, Mesaj İşletim Sistemi, Sualtı Savaş Yönetim Sistemleri, Modelleme/ Simülasyon Sistemleri işbirliği çerçevesinde ortak çalışmalar yapılması amacı ile 5 yıl süreli işbirliği sözleşmesi imzalandı.
TÜBİTAK BİLGEM - TUSAŞ
İşbirliği Sözleşmesi
TÜBİTAK BİLGEM ve TUSAŞ işbirliği çerçevesinde Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS)’nin TUSAŞ Projelerinde uygulanması amacı ile 5 yıl süreli işbirliği sözleşmesi imzalandı.
TÜBİTAK BİLGEM - MILENS
Teknoloji Transferi Sözleşmesi
TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen “Elde Taşınabilir Mayın Tespit Teknolojisi” (ETMTS-2) nin sanayileştirilmesi ülkemiz menfaatleri açısından önem arz ettiğinden ETMTS-2 teknolojisinin teknoloji transferi (TT) kapsamında basit lisanslama yöntemi ile MILENS İletişim Savunma A.Ş. firmasına verilmesine dair TT sözleşmesi imzalandı.
TÜBİTAK BİLGEM - ROKETSAN A.Ş
İşbirliği Anlaşması
TÜBİTAK BİLGEM ve ROKETSAN A.Ş. işbirliği çerçevesinde “CMOS Fotodedektör Okuma Devresi”nin geliştirilmesi ve yaygın kullanımının sağlanması hususunda ortak çalışmalar yürütmek üzere işbirliği anlaşması imzalamışlardır.
TÜBİTAK Standının SAGE’ye ayrılan bölümünde Türkiye'nin ilk milli hava füzeleri, Gökdoğan ve Bozdoğan da fuarda tanıtıldı. TÜBİTAK standında ayrıca Marmara Araştırma Merkezi'nin (MAM), başarılı projeleri sergilendi.