TÜBİTAK BİLGEM, NATO SPS programı desteğiyle Azerbaycan’ı kuantum bilgisayar saldırılarına karşı koruyacak bir çalışma başlattı
TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü, NATO Barış ve Güvenlik için Bilim Programı (SPS) kapsamında Azerbaycan devletinin önemli kurumlarında görev yapan uzmanlara yönelik, kuantum bilgisayarların kriptoloji üzerindeki olası yıkıcı etkileri ve bu etkilere karşı alınması gereken önlemleri kapsayan bir eğitim programı düzenledi. Kuantum Sonrası Kriptografi Üzerine Orta ve İleri Düzey Eğitim Programı, TÜBİTAK BİLGEM UEKAE uzmanları ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden bilim insanlarının aktif katılımıyla 5-11 Eylül 2022 tarihleri arasında Bakü Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Bu eğitimle birlikte, Azerbaycan’daki birçok önemli kurumun iletişim altyapısını kriptografik olarak kuantum bilgisayar saldırılarına dayanıklı hâle getirecek projelerin temeli atılmış oldu.

NATO SPS Nedir?
NATO Barış ve Güvenlik için Bilim (SPS) Komitesi, sivil bilim ve yenilik alanında uygulamalı iş birliğini destekleyen birincil NATO komitesidir. Bu yeni organizasyon, iyi tesis edilmiş prosedürler çerçevesinde sürdürülen projeler yoluyla bilimi toplumla buluşturarak NATO’nun misyonuna katkıda bulunan bir program oluşturmaktadır. Bu organizasyon güvenlik, çevresel sürdürülebilirlik ve partner ülkelerin önceliklerine odaklanmaktadır. Bu bağlamda üye ve partner ülkelere, “Proje Desteği”, “Eğitim Desteği” ve “Çalıştay Desteği” vermektedir.

TÜBİTAK BİLGEM ve NATO SPS İş Birliğiyle İleri Çalışma Kursları
TÜBİTAK BİLGEM ve NATO SPS, iş birliğinde bulunarak güvenlik alanındaki bilgi birikimi ve tecrübelerini paylaşmak üzere Azerbaycan’da etkileşimli bir ortamda alanında uzman katılımcılara yönelik bir haftalık bir kurs düzenledi. NATO SPS Programı kapsamında, NATO üye devleti olan Türkiye ile partner ülke olan Azerbaycan arasında bilimsel araştırma, teknolojik yenilik ve bilgi alışverişine dayalı diyalogu ve pratik iş birliğini teşvik eden eğitim programı çerçevesinde TÜBİTAK BİLGEM, donanımlı araştırmacılardan oluşan katılımcılara kuantum saldırılara karşı koruma eğitimi verdi. TÜBİTAK BİLGEM ve NATO SPS, iş birliğinde bulunarak güvenlik alanındaki bilgi birikimi ve tecrübelerini paylaşmak üzere Azerbaycan’da etkileşimli bir ortamda alanında uzman katılımcılara yönelik bir haftalık bir kurs düzenledi. NATO SPS Programı kapsamında, NATO üye devleti olan Türkiye ile partner ülke olan Azerbaycan arasında bilimsel araştırma, teknolojik yenilik ve bilgi alışverişine dayalı diyalogu ve pratik iş birliğini teşvik eden eğitim programı çerçevesinde TÜBİTAK BİLGEM, donanımlı araştırmacılardan oluşan katılımcılara kuantum saldırılara karşı koruma eğitimi verdi.