Ana Sayfa   /   Projeler ve Programlar

TÜİK Büyük Veri İleri Analitik Projesi

tuik-img-1

TÜİK Büyük Veri İleri Analitik Projesi ile, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bünyesinde, internet sitelerinden toplanan, kategori ve alt kategori bilgisi ile etiketlenmiş günlük fiyat bilgisinin ve iş ilanlarının yığın ve akan veri olarak büyük veri ekosisteminde depolanması, işlenmesi ve analiz edilmesini sağlayan bir sistemin tasarlanması amaçlanmaktadır. Sistem sayesinde, iş ilanlarından pozisyon ve yetenek sınıflandırması yapılması, sonuçların görselleştirilmesi, uçak-otobüs-paket tur fiyatları için fiyat takibinin sağlanması ve lag analizinin yapılması mümkün olacaktır.
İnternet sitelerinden toplanan verilerin akan veri biçiminde büyük veri ortamına aktarılması ve aktarılan verilerin yığın ve akan veri olarak analiz edilmesini sağlamak amacıyla Lambda mimarisi kullanılmaktadır. Sistem mimarisi, büyük veri ekosistemindeki açık kaynak araçlar ve Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı (B3LAB) Veri Kalitesi Aracı (B3DataQuality) kullanılarak geliştirilmektedir. Geliştirme aşamasında olan sistemin küçük ölçekli demo kurulumu TÜBİTAK BİLGEM Gebze Yerleşkesi’nde bulunan B3LAB Prototip Veri Merkezi’nde yapılmaktadır.

Proje kapsamında, büyük veri ortamındaki yığın veri işleme altyapısında yığın veriler kullanılarak makine öğrenmesi ve derin öğrenme yöntemleri ile iş ilanı pozisyon ve yetenek sınıflandırma modelleri ve lag analizi modelleri oluşturulacaktır. Akan verinin makine öğrenmesi modelleri kullanılarak işlenmesi ile elde edilecek sonuçlar büyük veri ortamına uyumlu iş zekâsı aracında görselleştirilecektir.

BİLGEM Enstitülerini Laboratuvarlarını Teknolojilerini Ürünlerini Projelerini keşfedin.

Yetkinlik Merkezleri

MİLSEC 4 - Emniyetli IP Terminal

EMNİYETLİ IP TERMİNAL

MİLSEC-4 terminali, IP ağlarda yeni nesil güvenli haberleşme (ses, veri ve görüntü) için güncel bir çözüm sunarken kullanımda olan PSTN emniyetli telefonlar ile de PSTN ağlarda güvenli ses haberleşmesi uyumluluğunu koruyarak kesintisiz bir iletişim hizmeti
sağlamaktadır.

MİLSEC-4 terminallerinin konfigürasyon, gözetim ve yazılım güncelleme işlemleri Güvenlik Yönetim Merkezi (GYM) kullanılarak uzaktan emniyetli olarak gerçekleştirilir. MİLSEC-4 terminali ek bir cihaz gerektirmeden GYM ile kurduğu emniyetli iletişim aracılığıyla IP Ağdan Anahtar Yükleme (IPAAY) yeteneğine sahiptir.

MİLSEC-4 terminalleri MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarıyla birlikte işlerlik özelliğine sahiptir ve PSTN ağların yeni nesil IP ağlara kademeli dönüşümü sürecinde MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarının iletişim ağında kesinti olmadan değiştirilebilmesi imkanını sunmaktadır.

ÖZELLİKLER

  • PSTN ağlarda uçtan uca emniyetli ses haberleşmesi
  • IP ağlarda uçtan uca emniyetli ses, görüntü ve data iletimi
  • IP ağlarda NATO SCIP uyumluluğu
  • Ticari SIP ürünleri ile uyumluluk
  • MİLSEC1A ve MİLSEC2 emniyetli telefonlar ile birlikte çalışabilirlik
  • Milli ve AES kripto algoritmaları
  • Uzaktan yazılım güncelleme
  • Dokunmatik ekran ile kolay kullanım

Milli Savunma Bakanlığı Tarafından Verilecek Satış İznine Tabidir.

Geri Bildirim