İLTAREN
Faaliyet Alanları
Elektronik Destek Teknolojilerine
Yönelik Çalışmalar

Darbe Analizi Prototip Sistemi
Radar Kimliklendirme İşlemcisi




Elektronik Taarruz Teknolojilerine
Yönelik Çalışmalar

- Dar bantlı yüksek güçlü elektronik taarruz kabiliyeti,
- Dar hüzmeli çanak antenlerle istenen yöne ET uygulayabilme özelliği,
- DRFM tabanlı gelişmiş teknik üreteci,
- Çok düşük gecikme süresi,
- Tehdit yönü ve polarizasyonu bulma yeteneği,
- Kamera ile hedef izleme,
- Alıcı ve verici antenlerde polarizasyon değiştirebilme,
- Karaya veya deniz platformlarına konuşlu olarak kullanılabilme,
- Farklı karıştırma ve aldatma teknikleri ve bileşik teknik uygulayabilme.

Elektronik Harp Veritabanlarına
Yönelik Çalışmalar

Elektronik Harp Veri Yönetim Sistemlerinin Geliştirilmesi
F16-PFMG (F16 Pre Flight Message Generator) Yazılımı


Donanım Çevrim Laboratuvarlarının
Geliştirilmesi


Modelleme ve Simülasyon Yazılım
Altyapılarının Geliştirilmesi

Geniş kapsamlı modelleme ve simülasyon uygulamalarına temel oluşturacak yazılımlar üzerinde yoğunlaşan Enstitü, simülasyon modellerinin modüler ve hiyerarşik biçimde birleşmesi ve birlikte çalışabilmesini sağlayan bir simülasyon motoru, 3 boyutlu ortam ve çeşitli bantlarda sanal sahne oluşturma ve yönetim altyapısı, coğrafi bilgi yönetim katmanı, veri geçerleme ve kural uygulama motoru gibi entegre bir uygulama geliştirme ortamı oluşturmuştur.

SİMA - Simülasyon Modelleme Altyapısı

KODO - Kod Oluşturucu
SAHNE - Üç Boyutlu Ortam Görüntüleme Altyapısı





İLTAREN CBS - Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapı Kütüphanesi
İLTAREN CBS’nin ana işlevi CBS fonksiyonu içeren uygulama yazılımlarının geliştirilmesinde ihtiyaç duyulan veri erişimi, gösterimi ve sorgulamalarını kolaylaştıran bir orta katman sağlamaktır.

Test ve Ölçüm Altyapılarının Geliştirilmesi

Faaliyet alanlarımızla ilgili RF ve KÖ bandında çalışan çeşitli sistemlerin performanslarının farklı çevresel şartlar ve senaryolar bağlamında analiz edilmesine yönelik olarak, açık saha test ve ölçüm faaliyetlerinin yürütülmesini temin etmek üzere sabit ve mobil test ve ölçüm laboratuvarları geliştirilmektedir.
RF ve Kızılötesi Ölçüm Sistemleri
Hava ve kara platformlarının ve ısı fişeği gibi dekoyların KÖ izlerini ölçmek için geliştirilmiş bir sistem ile RF, IF ve video bantlarında sinyallerin kayıt edilmesi ve geri oynatılması amacıyla RF ve KÖ bantlarında kullanılabilecek iki farklı kayıt sistemi geliştirilmiştir. Her iki sistem de bileşenlerine özel olarak tasarlanmış Panelvan tipi bir minibüse yerleştirilerek mobil olarak kullanılabilmektedir.

Gömülü Sistemlerin Geliştirilmesi

İLTAREN’de, ileri teknoloji kapsamına giren sistemlere ilişkin kavram geliştirme çalışmaları yürütülmekte ve belirlenen bazı yeni konseptlere ilişkin prototip sistemler geliştirilmektedir. Bu kapsamda çeşitli elektronik taarruz (ET) ve elektronik destek (ED) sistemlerinin prototipleri başarı ile geliştirilmiş ve faaliyet alanlarımızda çok daha yetkin bir mühendis grubunun yetiştirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca birden fazla sistemde kullanılabilecek kritik donanım bileşenlerine yönelik olarak kart tasarımı ve prototip üretimi faaliyetleri de yürütülmektedir.
Sentetik RF/KÖ Sahne/Ortam

RF ve KÖ sistemlerin algoritma geliştirme çalışmalarında, sistem/yazılım ve performans testlerinde ve uygulanan ET tekniklerinin etkinlik analizlerinde; bu sistemler tarafından algılanan sahnenin sentetik olarak üretilmesi gerekmektedir. Sentetik RF ve KÖ ortamların üretilmesine yönelik altyapı, İLTAREN’de geliştirilmektedir.
RF sistemler tarafından algılanan RF Sahne, RF sisteme spesifik parametreler ve ortam koşulları dikkate alınarak senaryoya uygun bir şekilde oluşturulmaktadır. Aktif RF sistemlere yönelik clutter hesaplamaları da gerçekleştirilmektedir.
KÖ sistemler tarafından algılanan KÖ Sahne; KÖ sisteme spesifik parametreler, platformların KÖ izlerinin oluşturulmasında kullanılan malzeme özellikleri ve ortam koşulları dikkate alınarak senaryoya uygun bir şekilde oluşturulmaktadır. Bu doğrultuda İLTAREN’de hâlihazırda su üstü platformlara yönelik geliştirilen gerçek zamanlı KÖ Sahne üretecinin, hava ve kara platformlarına yönelik olarak güncellenmesi planlanmıştır.
Sahne üreticinde farklı ihtiyaçları karşılamak üzere model geliştirme, KÖ iz değerlerini ölçümlerle doğrulama, yeni ölçüm yöntemleri geliştirme ve uluslararası kabul gören üçüncü parti yazılımlarla birlikte çalışabilirliği sağlama çalışmalarına devam edilmektedir. Benzer şekilde KÖ Sahne üretecinin çeşitli donanımlarla birlikte çalışabilmesini sağlayacak donanım arayüzü geliştirme çalışmaları sürdürülmektedir.
