GİS, kritik teknolojiler arasında bulunan aviyonik sistem tasarımı ve entegrasyon kabiliyetinin tamamen millî olarak geliştirilmesi amacı ile, yol haritasının önemli bir adımı olan Emniyet Kritik Katı Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’nin geliştirilmesine hedefine yönelik olarak geliştirilmiştir. Bu projeyle; millî ihtiyaçlar doğrultusunda özellikle emniyet kritik sistem projelerinin yurt dışı bağımlılığının sona erdirilmesi, yerli ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını hızla karşılayabilecek esnekliğe sahip ölçeklendirilebilir ve idame ettirilebilir emniyet kritik bir gömülü yazılım geliştirme platformunun sağlanması, ayrıca indirgenebilir özellikleri sayesinde sivil gömülü sistem uygulamaları için de tercih edilecek bir sistemin oluşturulması hedeflenmiştir. Yola çıktığı bu yol haritasında GİS ile entegrasyon çalışmaları tamamlanan ve devam eden projeler gösterilmektedir.
DO-178C Seviye-A süreçlerine uygun geliştirilen işletim sistemi çok çekirdekli veya tek çekirdekli olarak, emniyet kritik uygulama arayüzlerini sağlayan ARINC-653 modunda çalıştırılabileceği gibi, istenildiği takdirde PSE-53 çalışma seviyesinde POSIX modunda da çalıştırılabilmektedir. İşletim sisteminin çalışma modlarının seçilerek yapılandırılması, uygulama geliştirme, hata ayıklama, olay analizi, simülasyon gibi geliştirme ortamı faaliyetleri Eclipse platformu üzerine geliştirilen Tümleşik Geliştirme Ortamı (TGO) aracılığı ile yapılabilmektedir. DO-178C Seviye-A süreçlerine uygun olarak geliştirilen Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi, farklı mikroişlemci aileleri ve farklı tek kart bilgisayarlar üzerinden çalışabilmesi için modüler bir yapıda tasarlanmıştır. Sağlanan ASP (Mimari Destek Paketi) ve BSP (Kart Destek Paketi) katmanları ile, destek verdiği donanım ailesi genişlemeye müsaittir.
ARINC-653 ve POSIX arayüz uyumlulukları ayrı olarak geliştirilen test ortamları ile test edilmiş ve bu testlerden başarı ile geçmiş olan işletim sistemi, aynı zamanda farklı işletim sistemleri üzerinde çalışan diğer tek kart bilgisayarları ile haberleşerek bu konuda da standartlara uygunluğunu ispatlamıştır. Bu arayüzler kullanılarak geliştirilmiş olan diğer işletim sistemleri, üzerinde entegrasyonu yapılmış millî gerçek zamanlı işletim sistemine geçiş sürecinde kolaylıklar sağlamaktadır. Gizli projelerde millî işletim sistemi ile kritik verilerin dışarıya açılmasının önüne geçilmesi, gömülü platformlarda tam millîleşmeye olanak sağlanması, azaltılmış maliyetler sayesinde uluslararası rekabet edebilir sanayi sektörüne destek olması, yeni KOBİ’lerin oluşması açısından kritik öneme sahip olan GİS, Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir rol üstlenmektedir.