MENÜ
Ana Sayfa   /   Etkinlikler /   BİLİMFEST’te BİLGEM

ETKİNLİKLER

BİLİMFEST'te BİLGEM

Türkiye'nin En Büyük Bilim Festivali BİLİMFEST

İlki 2013 yılında Konya’da gerçekleşen BİLİMFEST, aralarında TÜBİTAK BİLGEM’in de yer aldığı paydaşlarıyla birlikte bilimi; her branştan atölye çalışmalarıyla harmanlayarak, çeşitli bilim gösterileriyle en eğlenceli şekilde sunarak toplumda bilime olan ilginin oluşmasında ve yayılmasında bir köprü görevi üstlenmektedir.

Her yaştan katılımcıya ilham veren yeniliklerin ve yüzlerce etkinliğin gerçekleştirildiği BİLİMFEST, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenmektedir. Yerli ve millî teknolojilerin ziyaretçilerle buluştuğu festivalde katılımcılar drone gösterileri, video mapping uygulamaları, ışık gösterileri, tematik atölye alanları, tematik sergi alanları, eğlenceli sahne gösterileri, dijital sanat performansları gibi pek çok etkinlikle keyifli anlar yaşamaktadır.

blank

BİLİMFEST AKSARAY 2023

AKSARAY BİLİM FESTİVALİ ZİYARETÇİLERİ AĞIRLADI

Aksaray Bilim Merkezi ve TÜBİTAK’ın ortaklığında bu yıl ikincisi düzenlenen Aksaray Bilim Festivali 3 gün sürdü. 15-19 Eylül tarihlerinde Aksaray Bilim Merkezi’nde geniş bir alanda gerçekleşen Bilim Festivali’ne 100’ün üzerinde ulusal, uluslararası teknoloji ve bilim firması katıldı. Teknoloji ve bilim alanında yüzlerce çalışmanın paylaşıldığı stantlara vatandaşlar ve katılımcılar da yoğun ilgi gösterdi. TÜBİTAK da bu özel etkinlikte 15 stant ve 52 çadırıyla ziyaretçileri ağırladı.

Bilim Festivali’ne 7’den 70’e binlerce insan katılım sağladı. 200 etkinlik çadırının yer aldığı festival, Çelik Kanatlar’ın helikopter gösterisinin ardından mehter takımı gösterisiyle devam etti.

TÜBİTAK BİLGEM bu benzersiz festivalde yine, “Metaverse: Macera Adası” simülasyonuyla katılımcılara sanal dünyanın kapılarını açtı. Metaverse etkinlik alanında VR gözlüklerle sanal dünyayı keşfe çıkan küçük-büyük her yaştan ziyaretçi bu teknolojiyi bireysel olarak deneyimleyerek unutulmaz anlar yaşadılar.

Antalya Gökyüzü Gözlem Etkinliği 2023

ANTALYA GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİĞİ’NDE TÜBİTAK BİLGEM BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

TÜBİTAK BİLGEM, 10-13 Ağustos tarihlerinde Antalya Saklıkent’te düzenlenen 25. Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne katıldı. Yaklaşık 1.000 gözlemcinin yer aldığı etkinlikte katılımcılar Perseid Meteor Yağmuru’nu hem çıplak gözle hem de teleskopla izleme fırsatı buldular. TÜBİTAK görevlileriyle birlikte yaptıkları gece gözlemleriyle unutulmaz anlara şahit oldular.

Etkinliğin en ilgi çeken yanlarından birisi de TÜBİTAK BİLGEM’in Metaverse Macera Adası deneyimi oldu. Katılımcılar gökyüzünü doyasına izlemenin yanı sıra Metaverse deneyimiyle sanal dünyanın farklı boyutlarını tecrübe etme imkânı buldular.

Metaverse Macera Adası, bilim ve eğitim alanındaki yeteneklerin sanal gerçeklik ile birleştirilmesindeki yetkinlik potansiyelini göstermesi açısından katılımcılar için önemli bir aktivite olarak kayıtlara geçti.

BİLİMFEST ANTALYA 2022

ANTALYA BİLİM MERKEZİ, BİLİMFEST İLE KAPILARINI AÇTI

Kepez Belediyesi’nin, TÜBİTAK iş birliğiyle kurduğu Türkiye’nin en büyük bilim merkezi olan Antalya Bilim Merkezi BİLİMFEST ile kapılarını açtı. Kepez Belediyesi’nin eski Dokuma Fabrikası’nda 12 bin 500 metre kare alana kurduğu Antalya Bilim Merkezi’nin açılış töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımlarıyla 31 Mart 2022 tarihinde gerçekleşti.

ÜÇ GÜN BOYUNCA 7’DEN 77’YE HERKES ORADAYDI

Antalya Bilim Merkezi, 31 Mart tarihinde BİLİMFEST ile kapılarını her yaştan bilim ve teknoloji meraklılarına açtı.  Festival; TÜBİTAK, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK UZAY, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK SAGE, Savunma Sanayii Akademisi, HAVELSAN, ROKETSAN, ASELSAN, Türk Havacılık Uzay Sanayii, Türkiye Uzay Ajansı’nın katılımlarıyla gerçekleşti. Bilim ve teknoloji devlerinin ziyaretçilerle bir araya geldiği bu büyük festival Antalyalıların ilgi odağı oldu.

BİLİMFEST KONYA 2022

TÜBİTAK BİLGEM KONYA BİLİM FESTİVALİ’NDE KONYALI BİLİMSEVERLER İLE BULUŞTU

TÜBİTAK BİLGEM Konya Bilim Merkezi Kompleksi’nde gerçekleşen Türkiye’nin en büyük bilim festivali 9. Konya Bilim Şenliği’ne katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın açılış konuşmasıyla başlayan festival üç gün boyunca katılımcılara çok özel bir deneyim yaşattı.

Standımızı ziyaret eden katılımcılar TÜBİTAK BİLGEM’in yürüttüğü projeler hakkında bilgi aldı ve Ozan Mayın Dedektörü ile Kum Havuzunda Metal Arama, BİLGEM Evreni ve Kindy ile Şifreyi Çöz etkinlikleriyle festivalin tadını çıkardı.

Diyarbakır Gökyüzü Gözlem Etkinliği

YILDIZLARA UZANDIK: DİYARBAKIR ZERZEVAN GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİĞİ

Tarih ve bilimin buluştuğu Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği, TÜBİTAK’ın koordinasyonunda 9-12 Haziran’da Diyarbakır Zerzevan Kalesi’nde gerçekleştirildi. Dört gün süren gökyüzü şenliği 7’den 77’ye binlerce gökyüzü tutkununu bir araya getirdi.

Bilim insanları; etkinlik boyunca katılımcılara Öte Gezegenler, Uydu Teknolojileri, Aynalardaki Yıldızlar, Işık Kirliliği, Gökyüzünü Tanıyalım, Temel Astronomi Konularında Doğru Bilinen Yanlışlar, Gökte Ne Var, Yere Yakın Geçiş Yapan Astroitler, Yıldız Örtülmeleri, Uzay Havası, Pulsarlar ve Karadelikler, Kutup Araştırmaları gibi farklı başlıklarda birbirinden ilginç sunumlar yaptı.

Millî Uzay Programı anlayışıyla gençlerin uzaya ilgisinin artırılmasının amaçlandığı program boyunca seminerler, yarışmalar, gök bilim ile ilgili birçok faaliyet düzenlendi. Katılımcılar ayrıca teleskopla gözlemler yapma, astronomi sohbetlerinde bulunma ve atölye çalışmalarına katılma imkânı buldu.

Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği

VAN GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİĞİ’NDE BİNLERCE KİŞİ VAN GÖLÜ’NDE YILDIZLARIN ALTINDA BULUŞTU!

Van’da ilk defa düzenlenen “Gökyüzü Gözlem Etkinliği” Türkiye’nin her yerinden binlerce gökyüzü tutkununu bir araya getirdi. TÜBİTAK’ın koordinasyonunda Bilim Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm Bakanlıkları tarafından düzenlenen etkinlik Edremit Van Gölü kenarındaki Fidanlık Parkı’nda gerçekleşti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen astronomi tutkunlarının katılımıyla gençlerin uzaya ilgisinin artırılmasını amaçlayan etkinlik, 3-5 Temmuz 2022 tarihlerinde 3 gün 3 gece sürdü.

Etkinliğe katılan 650 kişi gölün etrafında kurulan çadırlarda kalarak gece boyunca 30’dan fazla teleskopla uzmanlar eşliğinde gözlem yapma şansı yakaladı. “Halk Günü” olarak belirlenen etkinliğin ikinci ve üçüncü günü Fidanlık Parkı’nda yaklaşık 10 bin kişi gökyüzü gözlemi yapma olanağı buldu.

Bilim insanları; etkinlik boyunca katılımcılara Öte Gezegenler, Uydu Teknolojileri, Aynalardaki Yıldızlar, Işık Kirliliği, Gökyüzünü Tanıyalım, Temel Astronomi Konularında Doğru Bilinen Yanlışlar, Gökte Ne Var, Yere Yakın Geçiş Yapan Astroitler, Yıldız Örtülmeleri, Uzay Havası, Pulsarlar ve Karadelikler, Kutup Araştırmaları gibi farklı başlıklarda birbirinden ilginç sunumlar yaptı.

Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği

TÜBİTAK BİLGEM ERZURUM GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİĞİ’NDEYDİ

TÜBİTAK BİLGEM Avrupa’nın en büyük teleskobunun bulunduğu Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) eteklerinde gerçekleşen Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ne katıldı.

Etkinlik Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları himayesinde, Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ile Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) katkılarıyla TÜBİTAK’ın koordinasyonunda düzenlendi.

TÜBİTAK BİLGEM’in şenlik alanındaki “Dijital Şifreleme Oyunu” ve “BİLGEM Evreni” etkinlikleriyle katılımcılar keyifli anlar yaşadılar.

BİLİMFEST 2023

Bu yıl 2. kez düzenlenecek olan Antalya Bilim Festivali (BİLİMFEST), 30 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında bilim meraklılarına kapılarını açıyor!

Bilim ve teknolojinin buluştuğu 2. Antalya Bilim Festivali, açılış için gün sayıyor. Kepez Belediyesi’nin TÜBİTAK iş birliğiyle Antalya’ya kazandırdığı Bilim Merkezi’nin açılışıyla ilkini düzenlediği BİLİMFEST, bu yıl 30 Mart – 2 Nisan tarihlerinde kapılarını ziyaretçilere açıyor.

Antalya Bilim Festivaline, TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TÜMOSAN, TUSAŞ, TURKSAT, TUA, MKE, ANZATSAN, SARSILMAZ, BMC, ÜNİVERSİTELER, TEKNOKENTLER başta olmak üzere yerli ve millî teknoloji üreten kurumlar yer alacak.

İçişleri Bakanlığının da katılacağı BİLİMFEST, Türkiye’nin teknoloji devlerini 4 gün boyunca Antalya Dokumapark’ta ağırlayacak. Antalya Bilim Festivali’nde söyleşiler, sergiler, görsel şovlar ve farklı alanlarda çok sayıda atölye çalışmaları da yapılacak. 

Bilimi sevdirmek, ülkemizin bilim ve teknoloji alanında yaptığı güzel çalışmaları duyurmak ve anlatmak amacıyla düzenlenen BİLİMFEST, geçtiğimiz yıl 425 bin ziyaretçi ağırladı.

sge

(SGE) Siber Güvenlik Enstitüsü

Ulusal siber güvenlik kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla kurulan Siber Güvenlik Enstitüsü, siber güvenlik alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmekte; askeri kurumlara, kamu kurum ve kuruluşlarına ve özel sektöre çözüme yönelik projeler gerçekleştirmektedir.

Bugüne kadar başarı ile gerçekleştirdiği pek çok proje ile ülkemizde siber güvenlik bilgi birikimi ve taktik altya-pının oluşturulmasına önemli katkı yapan enstitümüzün ana faaliyet alanları güvenli yazılım geliştirme, sızma testleri ve zaafiyet analizleridir.

blank
6-yze kart logo

(YZE) Yapay Zekâ Enstitüsü

Yapay Zekâ Enstitüsü, TÜBİTAK merkez ve enstitüleri kapsamında sektörler’ ve araştırma alanlarını yatay olarak kesen ve yükselen teknoloji alanına doğrudan odaklı olarak kurulan ilk enstitü olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle enstitünün hem açık yenilik ve birlikte geliştirme yaklaşımı, hem de yükselen teknoloji alanına odaklı olması itibariyle yenilikçi bir model teşkil etmektedir.

Yapay Zeka Enstitüsü, yapay zeka alanında çekirdek teknolojiler geliştirip, bu yenilikleri, mümkün olan en kısa sürede bilimin ön safiarından, sektörün kullanımına taşımayı hedefiemektedir. Yapay zekanın dönüştürücü potansiyeline odaklanarak, Türkiye’de yapay zeka tabanlı inovasyon, büyüme ve üretkenlik oluşturma ve sür-dürme çabalarına öncülük etme konusunda üzerine düşen görevleri sürdürecektir. Yapay zeka ekosistemi içinde yer alan diğer kuruluşlarla birlikte, Türkiye’deki sanayi ve kamu kurumlarıyla çalışarak, yapay zekanın kullanımının yaygınlaştırılması ve bu konuda uzmanlaşmış işgücü kaynağının artırılması öncelikli hedeflerindendir.

blank

BİLGEM Enstitülerini Laboratuvarlarını Teknolojilerini Ürünlerini Projelerini keşfedin.

Yetkinlik Merkezleri

MİLSEC 4 - Emniyetli IP Terminal

EMNİYETLİ IP TERMİNAL

MİLSEC-4 terminali, IP ağlarda yeni nesil güvenli haberleşme (ses, veri ve görüntü) için güncel bir çözüm sunarken kullanımda olan PSTN emniyetli telefonlar ile de PSTN ağlarda güvenli ses haberleşmesi uyumluluğunu koruyarak kesintisiz bir iletişim hizmeti
sağlamaktadır.

MİLSEC-4 terminallerinin konfigürasyon, gözetim ve yazılım güncelleme işlemleri Güvenlik Yönetim Merkezi (GYM) kullanılarak uzaktan emniyetli olarak gerçekleştirilir. MİLSEC-4 terminali ek bir cihaz gerektirmeden GYM ile kurduğu emniyetli iletişim aracılığıyla IP Ağdan Anahtar Yükleme (IPAAY) yeteneğine sahiptir.

MİLSEC-4 terminalleri MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarıyla birlikte işlerlik özelliğine sahiptir ve PSTN ağların yeni nesil IP ağlara kademeli dönüşümü sürecinde MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarının iletişim ağında kesinti olmadan değiştirilebilmesi imkanını sunmaktadır.

ÖZELLİKLER

  • PSTN ağlarda uçtan uca emniyetli ses haberleşmesi
  • IP ağlarda uçtan uca emniyetli ses, görüntü ve data iletimi
  • IP ağlarda NATO SCIP uyumluluğu
  • Ticari SIP ürünleri ile uyumluluk
  • MİLSEC1A ve MİLSEC2 emniyetli telefonlar ile birlikte çalışabilirlik
  • Milli ve AES kripto algoritmaları
  • Uzaktan yazılım güncelleme
  • Dokunmatik ekran ile kolay kullanım

Milli Savunma Bakanlığı Tarafından Verilecek Satış İznine Tabidir.

Geri Bildirim