Ana Sayfa   /   Projeler ve Programlar

ADACORSA Projesi

adacorsa-img1

Avrupa drone endüstrisinin, hizmet sağlayıcılarının karmaşık drone operasyonları gerçekleştirmesine ve herhangi bir insan müdahalesi olmadan gezinmesine olanak tanıyan yeni, görsel görüş hattının ötesinde (BVLOS) teknolojiler geliştirmesi gerekiyor. AB tarafından finanse edilen ADACORSA projesi, her koşulda ve uçuş fazında güvenli, güvenilir ve emniyetli drone uçuşu için teknolojiler geliştirerek BVLOS’un kamu ve düzenleyici kabulünü artıracaktır. Proje kapsamında algılama, telekomünikasyon ve veri işleme amaçlı bileşenlerin ve sistemlerin araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Paydaşlar radar, LiDAR sensörleri ve 3D kameralar için otomotiv sektöründeki teknolojileri drone pazarına uyarlayacak; ayrıca, doğru sensör birleştirme ve veri analitiği için donanım ve yazılımın yanı sıra güvenli ve güvenilir drone iletişimi için teknolojiler sunacaktır.

ADACORSA, tüm durumlarda ve uçuş aşamalarında güvenli, güvenilir ve emniyetli drone operasyonu için teknolojiler göstererek Avrupa drone endüstrisini güçlendirmeyi ve BVLOS (görsel görüş hattının ötesinde) drone’ların kamu ve düzenleyici kabulünü artırmayı hedeflemektedir. Buna ek olarak yapılan gösterim ve çalışmalarla drone teknolojilerinin kamu/endüstri tarafından daha fazla kabul görmesinin önünü açacak olan drone liderliğindeki akıllı endüstriler geliştirilmesi sağlanacaktır. Bu hedeflere ulaşmak için proje kapsamında 35 fiziksel ve sanal BVLOS gösterimi gerçekleştirilecektir.

Projeye 7 numaralı tedarik zincirinde yer alan gösterim ile katkı sağlayan TÜBİTAK BİLGEM’in gösterimdeki görevi, inşaat alanı gösteriminde yer alan kamyon ve ekskavatör için yapay zekâ tabanlı üst düzey görev ve rota planlayıcı modülü içeren yer istasyonu yazılımını geliştirmektir. TÜBİTAK BİLGEM bu gösterimi tedarik zincirinde yer alan ve yine Türkiye’den katılım sağlayan paydaşlardan Ford Otosan (kamyon geliştiricisi), Buyutech (ekskavatör geliştiricisi), Turkcell (haberleşme sağlayıcısı) ve Robonik (drone geliştiricisi olarak) ile beraber gerçekleştirecektir. Bu tedarik zincirinde yer alan bir başka gösterimde ise yine Türkiye’den katılım sağlayan TAI, kendi geliştirdiği drone aracılığıyla görsel görüş hattının ötesine (BVLOS) yük taşıyarak gösterimini tamamlayacaktır. 2023 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan gösterim kapsamında inşaat sahası içerisinde yer alan otonom drone, kamyon ve kepçe araçları tarafından yer istasyonu yazılımı vasıtasıyla temel inşaat sahası operasyonları gerçekleştirilecektir. Bu gösterim sırasında otonom kamyon ve otonom kepçe araçları görev tabanlı bir şekilde yer istasyonu arayüzü üzerinden, geliştirilen rota planlama algoritmaları ve araçlar arası mesajlaşma altyapısını kullanarak toprak kazma ve boşaltma görevlerini gerçekleştirirken, drone görev öncesi alana ulaşarak üzerinde yer alan sensörler aracılığıyla operasyonun güvenliğini tehlikeye atacak bir durum olup olmadığı hakkında yer istasyonunu bilgilendirecektir.

BİLGEM Enstitülerini Laboratuvarlarını Teknolojilerini Ürünlerini Projelerini keşfedin.

Yetkinlik Merkezleri

MİLSEC 4 - Emniyetli IP Terminal

EMNİYETLİ IP TERMİNAL

MİLSEC-4 terminali, IP ağlarda yeni nesil güvenli haberleşme (ses, veri ve görüntü) için güncel bir çözüm sunarken kullanımda olan PSTN emniyetli telefonlar ile de PSTN ağlarda güvenli ses haberleşmesi uyumluluğunu koruyarak kesintisiz bir iletişim hizmeti
sağlamaktadır.

MİLSEC-4 terminallerinin konfigürasyon, gözetim ve yazılım güncelleme işlemleri Güvenlik Yönetim Merkezi (GYM) kullanılarak uzaktan emniyetli olarak gerçekleştirilir. MİLSEC-4 terminali ek bir cihaz gerektirmeden GYM ile kurduğu emniyetli iletişim aracılığıyla IP Ağdan Anahtar Yükleme (IPAAY) yeteneğine sahiptir.

MİLSEC-4 terminalleri MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarıyla birlikte işlerlik özelliğine sahiptir ve PSTN ağların yeni nesil IP ağlara kademeli dönüşümü sürecinde MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarının iletişim ağında kesinti olmadan değiştirilebilmesi imkanını sunmaktadır.

ÖZELLİKLER

  • PSTN ağlarda uçtan uca emniyetli ses haberleşmesi
  • IP ağlarda uçtan uca emniyetli ses, görüntü ve data iletimi
  • IP ağlarda NATO SCIP uyumluluğu
  • Ticari SIP ürünleri ile uyumluluk
  • MİLSEC1A ve MİLSEC2 emniyetli telefonlar ile birlikte çalışabilirlik
  • Milli ve AES kripto algoritmaları
  • Uzaktan yazılım güncelleme
  • Dokunmatik ekran ile kolay kullanım

Milli Savunma Bakanlığı Tarafından Verilecek Satış İznine Tabidir.

Geri Bildirim