Page 142 - bilgem-teknoloji-dergisi-5
P. 142

Zülal CİNGİL               Türk Mutfağı


                                                                İrmik helvası, revani gibi bazı tatlıların yapımında irmik kullanılır.       Karadeniz Mutfağı
                                                               Helva, tören tatlısıdır ve komşulara dağıtılır. Temel malzemeleri un
                                                               ya da irmik, yağ, şeker ve süttür. Aşure; buğday, kuru üzüm, incir,           Karadeniz Bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında  Kuskusu andıran çimdik makarnası da oldukça yaygın bir
                                                               kayısı, fasulye ve nohut gibi birçok bitkisel malzemeler kullanılarak        kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir. Karadeniz'de  yemektir. Mısır, sütlü kabak, karalahana, balık çorbası da akşam
                                                               hazırlanan bir tatlıdır. Genellikle Muharrem ayının onu ile yirmisi          tarım için elverişli düzlük alanların olmayışı ve zor iklim şartları  yemekleri arasındadır.  Karalahana yığması da yörenin ilginç
                                                               arasında yapılır. Rivayete göre Nuh Tufanı'nın bitiminde, gemideki           Karadeniz insanı için farklı bir mutfak kültürü yaratır.   yemeklerindendir. Şeker fasulyeden yapılan kuru fasulyenin
                                                               yolculara, kilerde kalan son yiyecekler bir araya getirilerek yapılmıştır.                                                              tadına doyum olmaz.
                                                               Kurtuluşun kutlandığı son yemekte yenilen aşure kırk çeşit malzeme            Hamsi, mısır unu ve karalahana, fasulye Karadeniz illerinde
                                                               içerir. Kabak tatlısı balkabağının şekerle pişirilmesi yoluyla hazırlanır.   beslenmenin temelini oluşturur. Minci denilen çökelek benzeri  Hamsiden yapılan buğulama, pilav, dolma, haşlama, tava,
                                                               Sonbahar ve kış aylarında tercih edilen Türk mutfağına ait bir tatlıdır.     peynir, hemen her öğün yenir. Daha çok Vakfıkebir ilçesinde  güveç, ızgara, tuzlama, çorba yöre mutfağının vazgeçilmez
                                                                                                                                            üretilen Trabzon yağı yurt çapında ünlüdür. Mısır ekmeği,  yemeklerindendir. Hamsi kayganası, hamsi kuşu ile turşu ve
                                                                Pekmez, şıra, pestil, muska, bulama, sucuk, şurup, şerbet gibi üzüm         peynirli, mincili, kıymalı, sucuklu, yumurtalı, kabaklı ve yağlı  turşu kavurması özellikle kış aylarında tercih edilir. Yörede
                                                               kaynaklı ürünlerin hemen her yöremizde yaygın olduğu göze                    pideler, hamsili ekmek, cumur pidesi, en ünlü yöresel      tomara denen yabani bir bitkiden salata ve turşu yapılır.
                                                               çarpmaktadır.                                                                lezzetlerdendir.
                                                                                                                                                                                                        Taş fırınlarda, odun ateşinde pişen Trabzon ya da Vakfıkebir
                                                                Yöreden yöreye farklılaşan lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri,        Sabah kahvaltıları kimi yörelerde tirma denilen un çorbası  ekmeğiyle, Akçaabat köftesinin tadına doyum olmaz. Köftenin
                                                               özel gün, kutlama ve törenlerde ayrı bir anlam hatta kutsallık taşır.        ve yağda kızartılan ekmek parçalarıyla yapılır. Genellikle öğle  lezzetinin sırrı, usta ellerde yapılması olduğu kadar, Karadeniz’in
                                                               Türk mutfağı, çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden             yemeğinde yenilen kuymak, yörenin en sevilen yemekleri     doğal ortamında yetişen kekik kokulu etlerindendir.
                                                               olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli            arasındadır. Kuymak yapmak için mısır ununa su katılır ve
                                                               beslenmeye ve vejeteryan mutfağına kaynaklık edebilecek örnekleri            bulamaç kıvamına gelinceye değin kaynatılır. İçine isteğe göre   Yazın sıcak günlerinde içilen ayranlı mısır çorbaları, serinletici
                                                               barındırmaktadır.                                                            dilimlenmiş peynir, minci, süt, haşlanmış ısırgan otu konularak  olduğu kadar, bir o kadar da doyurucu, aynı zamanda da diyet
                                                                                                                                            pişirilir.                                                 yemeğidir. Karadenizlilerin sarımsaklı yoğurtla yedikleri, mısır
                                                                Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Batı Anadolu, İç ve Doğu                                                                        unuyla yapılan, patlıcan tavaları ise çok lezzetlidir.
                                                               Anadolu mutfakları kendilerine ait zengin yemek hazinelerine
                                                               sahiptirler.                                                                                                                             Muhlama, pastırmalı ekmek, bandırma, içyağlı çörek, çekme
                                                                                                                                                                                                       helva, anakız çorbası, anakız pilavı, biryan, tirit, üryani eriği
                                                                                                                                                                                                       hoşafı, pelverde, kızılcık ekşisi, yarma mısır çorbası, süt çorbası,
                                                                                                                                                                                                       koliva çorbası, kendime çorbası, bulgur çorbası, karalahana
                                                                                                                                                                                                       çorbası, çayır lahanası çorbası, lihciya çorbası, kuru fasulye
                                                                                                                                                                                                       çorbası, pazı ve taze soğan kayganası, karbar yaprağı kayganası,
                                                                                                                                                                                                       zimilange yaprağı kayganası, kuzukulağı kayganası, fasulye
                                                                                                                                                                                                       turşusu kayganası, güllüce-pazı yaprağı kayganası, taze patates
                                                                                                                                                                                                       yaprağı kayganası, hoşmeri, kazkaldıran, sırhan kuymağı,
                                                                                                                                                                                                       manat, su kabağı kızartması, kara kabak yemeği, kabak dolması,
                                                                                                                                                                                                       yağda yumurta, yoğurt doğraması, patates yemeği, cimur,
                                                                                                                                                                                                       guguvak yemeği, zimilange yemeği, karbar yaprağı yemeği,
                                                                                                                                                                                                       taze fasulye kavurması, kalkanoğlu pilavı, fındık dolması
                                                                                                                                                                                                       Karadeniz mutfağı örneklerindendir.

                                                                                                                                                                                                        Karadeniz tatlılarından bahsedecek olursak, içine fındık
                                                                                                                                                                                                       koyarak, oklavanın üzerinde hamurun büzülmesiyle şekil verilen
                                                                                                                                                                                                       burma tatlısı, yufkaların arasına muhallebi koyularak hazırlanan
                                                                                                                                                                                                       Laz böreği, Hamsiköy sütlacı ve pekmezle yapılan bir çeşit
                                                                                                                                                                                                       aşure olan termoni en gözde olanlarıdır. Kavut, un helvası,
                                                                                                                                                                                                       beton helva, pepçura ve zugal da bu yörenin tatlılarıdır.

                                                                                                                                                                                                        Yabani bitkilerden hamuçera (dağ çileği), lifor (böğürtlen),
                                                                                                                                                                                                       mora (ahududu), ahlat (yabanarmudu), karayemiş (kirazı andırır,
                                                                                                                                                                                                       daha az tatlıdır), çakal eriği (ekşi dağ eriği) en sevilen
                                                                                                                                                                                                       meyvelerdir.







         Arkaplan: İrmik helvası.                                                                                                                                                                                                       Arkaplan: Zeytinyağlı taze fasulye.


                                                                140                                      Sayı 05   Ocak-Nisan 2011          http://www.uekae.tubitak.gov.tr/                      141
                                                                                                              ·
   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147