Page 143 - bilgem-teknoloji-dergisi-5
P. 143

Zülal CİNGİL  Türk Mutfağı


 İrmik helvası, revani gibi bazı tatlıların yapımında irmik kullanılır.  Karadeniz Mutfağı
 Helva, tören tatlısıdır ve komşulara dağıtılır. Temel malzemeleri un
 ya da irmik, yağ, şeker ve süttür. Aşure; buğday, kuru üzüm, incir,  Karadeniz Bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında  Kuskusu andıran çimdik makarnası da oldukça yaygın bir
 kayısı, fasulye ve nohut gibi birçok bitkisel malzemeler kullanılarak  kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir. Karadeniz'de  yemektir. Mısır, sütlü kabak, karalahana, balık çorbası da akşam
 hazırlanan bir tatlıdır. Genellikle Muharrem ayının onu ile yirmisi  tarım için elverişli düzlük alanların olmayışı ve zor iklim şartları  yemekleri arasındadır.  Karalahana yığması da yörenin ilginç
 arasında yapılır. Rivayete göre Nuh Tufanı'nın bitiminde, gemideki  Karadeniz insanı için farklı bir mutfak kültürü yaratır.  yemeklerindendir. Şeker fasulyeden yapılan kuru fasulyenin
 yolculara, kilerde kalan son yiyecekler bir araya getirilerek yapılmıştır.  tadına doyum olmaz.
 Kurtuluşun kutlandığı son yemekte yenilen aşure kırk çeşit malzeme  Hamsi, mısır unu ve karalahana, fasulye Karadeniz illerinde
 içerir. Kabak tatlısı balkabağının şekerle pişirilmesi yoluyla hazırlanır.  beslenmenin temelini oluşturur. Minci denilen çökelek benzeri  Hamsiden yapılan buğulama, pilav, dolma, haşlama, tava,
 Sonbahar ve kış aylarında tercih edilen Türk mutfağına ait bir tatlıdır.  peynir, hemen her öğün yenir. Daha çok Vakfıkebir ilçesinde  güveç, ızgara, tuzlama, çorba yöre mutfağının vazgeçilmez
         üretilen Trabzon yağı yurt çapında ünlüdür. Mısır ekmeği,   yemeklerindendir. Hamsi kayganası, hamsi kuşu ile turşu ve
 Pekmez, şıra, pestil, muska, bulama, sucuk, şurup, şerbet gibi üzüm  peynirli, mincili, kıymalı, sucuklu, yumurtalı, kabaklı ve yağlı  turşu kavurması özellikle kış aylarında tercih edilir. Yörede
 kaynaklı ürünlerin hemen her yöremizde yaygın olduğu göze  pideler, hamsili ekmek, cumur pidesi, en ünlü yöresel  tomara denen yabani bir bitkiden salata ve turşu yapılır.
 çarpmaktadır.  lezzetlerdendir.
                                                                      Taş fırınlarda, odun ateşinde pişen Trabzon ya da Vakfıkebir
 Yöreden yöreye farklılaşan lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri,  Sabah kahvaltıları kimi yörelerde tirma denilen un çorbası  ekmeğiyle, Akçaabat köftesinin tadına doyum olmaz. Köftenin
 özel gün, kutlama ve törenlerde ayrı bir anlam hatta kutsallık taşır.  ve yağda kızartılan ekmek parçalarıyla yapılır. Genellikle öğle  lezzetinin sırrı, usta ellerde yapılması olduğu kadar, Karadeniz’in
 Türk mutfağı, çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden  yemeğinde yenilen kuymak, yörenin en sevilen yemekleri  doğal ortamında yetişen kekik kokulu etlerindendir.
 olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli  arasındadır. Kuymak yapmak için mısır ununa su katılır ve
 beslenmeye ve vejeteryan mutfağına kaynaklık edebilecek örnekleri  bulamaç kıvamına gelinceye değin kaynatılır. İçine isteğe göre   Yazın sıcak günlerinde içilen ayranlı mısır çorbaları, serinletici
 barındırmaktadır.  dilimlenmiş peynir, minci, süt, haşlanmış ısırgan otu konularak  olduğu kadar, bir o kadar da doyurucu, aynı zamanda da diyet
         pişirilir.                                                  yemeğidir. Karadenizlilerin sarımsaklı yoğurtla yedikleri, mısır
 Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Batı Anadolu, İç ve Doğu     unuyla yapılan, patlıcan tavaları ise çok lezzetlidir.
 Anadolu mutfakları kendilerine ait zengin yemek hazinelerine
 sahiptirler.                                                         Muhlama, pastırmalı ekmek, bandırma, içyağlı çörek, çekme
                                                                     helva, anakız çorbası, anakız pilavı, biryan, tirit, üryani eriği
                                                                     hoşafı, pelverde, kızılcık ekşisi, yarma mısır çorbası, süt çorbası,
                                                                     koliva çorbası, kendime çorbası, bulgur çorbası, karalahana
                                                                     çorbası, çayır lahanası çorbası, lihciya çorbası, kuru fasulye
                                                                     çorbası, pazı ve taze soğan kayganası, karbar yaprağı kayganası,
                                                                     zimilange yaprağı kayganası, kuzukulağı kayganası, fasulye
                                                                     turşusu kayganası, güllüce-pazı yaprağı kayganası, taze patates
                                                                     yaprağı kayganası, hoşmeri, kazkaldıran, sırhan kuymağı,
                                                                     manat, su kabağı kızartması, kara kabak yemeği, kabak dolması,
                                                                     yağda yumurta, yoğurt doğraması, patates yemeği, cimur,
                                                                     guguvak yemeği, zimilange yemeği, karbar yaprağı yemeği,
                                                                     taze fasulye kavurması, kalkanoğlu pilavı, fındık dolması
                                                                     Karadeniz mutfağı örneklerindendir.

                                                                      Karadeniz tatlılarından bahsedecek olursak, içine fındık
                                                                     koyarak, oklavanın üzerinde hamurun büzülmesiyle şekil verilen
                                                                     burma tatlısı, yufkaların arasına muhallebi koyularak hazırlanan
                                                                     Laz böreği, Hamsiköy sütlacı ve pekmezle yapılan bir çeşit
                                                                     aşure olan termoni en gözde olanlarıdır. Kavut, un helvası,
                                                                     beton helva, pepçura ve zugal da bu yörenin tatlılarıdır.

                                                                      Yabani bitkilerden hamuçera (dağ çileği), lifor (böğürtlen),
                                                                     mora (ahududu), ahlat (yabanarmudu), karayemiş (kirazı andırır,
                                                                     daha az tatlıdır), çakal eriği (ekşi dağ eriği) en sevilen
                                                                     meyvelerdir.







 Arkaplan: İrmik helvası.                                                                             Arkaplan: Zeytinyağlı taze fasulye.


 140  Sayı 05   Ocak-Nisan 2011  http://www.uekae.tubitak.gov.tr/  141
 ·
   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148