Page 141 - bilgem-teknoloji-dergisi-5
P. 141

Zülal CİNGİL  Türk Mutfağı


 Lahmacun, gözleme, kete, katmer, pide, mantı, erişte ve              Türk mutfağı tatlılar açısından çok zengin bir mutfaktır. Türk
 börekler Türk mutfağının en sevilen hamur işleri arasındadır.       tatlıları çok geniş bir çeşitlilik gösterirler. Baklava, kadayıf,
 Lahmacun ve pideler fırınlama yöntemiyle; çok sayıda çeşidi         lokma gibi hamurlu tatlılar; muhallebi, keşkül, kazandibi gibi
 olan börekler ise fırınlama veya kızartma yöntemiyle                sütlü tatlılar; hoşaf ve kompostolar; revani, helva, aşure ve
 hazırlanırlar. Kıyma, peynir, patates ve ıspanak en yaygın börek    kabak tatlısı gibi farklı lezzetlerle geniş bir yelpazeye sahiptir.
 içleri arasındadır. Bazen tek yemek olarak sunulan böreğe
 ayran eşlik eder. Hazırlaması oldukça zahmetli olan su böreği        Baklava, Türk mutfağının dünyaca tanınmış tatlıları
 açılan yufkanın suda haşlanmasından sonra kullanılmasını            arasındadır. Çok ince açılmış yufka arasına kaymak, ceviz veya
 gerektiren bir börek türüdür. Tava böreklerinin en güzel örneği     antep fıstığı konarak pişirildikten sonra şerbetle tatlandırılarak
 içine peynir konulan sigara böreğidir.                              hazırlanır. Tel kadayıf ise çok ince teller halinde satılan hamurla
                                                                     hazırlanır ve ceviz gibi içlerle doldurularak fırında kızartıldıktan
 Pilav ve makarnalar da hamur işleri sınıfına katıldığında çok       sonra şerbetle tatlandırılır.
 geniş bir çeşitlilik ortaya çıkar. Et yemekleri ile baklagillere
 eşlik eden pilav türleri yalnız pirinç değil, bulgurla ve kuskuslu   Sütlü tatlılar sütün şekerle kaynatıldıktan sonra nişasta, pirinç
 da yapılır. Sade, domatesli, bademli, fıstıklı, şehriyeli, üzümlü,  veya pirinç unu ile katılaştırılması yoluyla hazırlanırlar.
 bezelyeli, patlıcanlı, tavuklu türleri vardır. Düğünlerde ise       Kazandibi ise muhallebi gibi hazırlandıktan sonra elde edilen
 zerdeyle birlikte ikram edilir. Ev makarnası olarak da bilinen      tatlının bir tepside kızartılarak karamelleştirilmesi sonucu elde
 erişte Türk mutfağına ait bir lezzettir.                            edilen ilginç bir Türk tatlısıdır. Tavuk göğsü de sütlü bir tatlıdır,
                                                                     ayrıca içine tavuk etinin göğüs kısmı didiklenmektedir. Keşkül,
 Türk mutfağının kendine has içecekleri mevcuttur. Yoğurdun          ziyafet sofralarında tercih edilir; güllaç ise ramazan sofralarının
 sulandırılmasıyla yapılan ayran tamamen Türk mutfağına özgü         baş tatlısıdır.
 bir içecektir. Boza, şalgam suyu ve şerbet de Türk mutfağının
 soğuk içecekleri arasındadır.

 Sıcak içecekler arasında Türk kahvesi ve Türk çayı özel bir
 yere sahiptir. Türk kahvesi kabaca çekilmiş kahvenin cezve
 denilen uzun saplı kaplar içinde pişirilmesiyle hazırlanır. Dünya
 çapında ün kazanmış olan Türk kahvesi fincan adı verilen
 küçük bardaklar içinde servis edilir. Türk çayı günümüzde
 tercih edilme açısından kahvenin tahtına oturmuş sıcak bir
 içecektir. İki parça çaydanlık veya semaver kullanılarak toz
 çaydan hazırlanır. İnce belli çay bardaklarında servis edilir.
 Türk çayı da hazırlanma yöntemi nedeniyle dünya çapında ün
 kazanmıştır.


































 Arkaplan: Ispanaklı börek.                                                                                    Arkaplan: Baklava.

 138  Sayı 05   Ocak-Nisan 2011  http://www.uekae.tubitak.gov.tr/  139
 ·
   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146