Page 140 - bilgem-teknoloji-dergisi-5
P. 140

Zülal CİNGİL               Türk Mutfağı


           Lahmacun, gözleme, kete, katmer, pide, mantı, erişte ve                                                                                                                                       Türk mutfağı tatlılar açısından çok zengin bir mutfaktır. Türk
         börekler Türk mutfağının en sevilen hamur işleri arasındadır.                                                                                                                                  tatlıları çok geniş bir çeşitlilik gösterirler. Baklava, kadayıf,
         Lahmacun ve pideler fırınlama yöntemiyle; çok sayıda çeşidi                                                                                                                                    lokma gibi hamurlu tatlılar; muhallebi, keşkül, kazandibi gibi
         olan börekler ise fırınlama veya kızartma yöntemiyle                                                                                                                                           sütlü tatlılar; hoşaf ve kompostolar; revani, helva, aşure ve
         hazırlanırlar. Kıyma, peynir, patates ve ıspanak en yaygın börek                                                                                                                               kabak tatlısı gibi farklı lezzetlerle geniş bir yelpazeye sahiptir.
         içleri arasındadır. Bazen tek yemek olarak sunulan böreğe
         ayran eşlik eder. Hazırlaması oldukça zahmetli olan su böreği                                                                                                                                   Baklava, Türk mutfağının dünyaca tanınmış tatlıları
         açılan yufkanın suda haşlanmasından sonra kullanılmasını                                                                                                                                       arasındadır. Çok ince açılmış yufka arasına kaymak, ceviz veya
         gerektiren bir börek türüdür. Tava böreklerinin en güzel örneği                                                                                                                                antep fıstığı konarak pişirildikten sonra şerbetle tatlandırılarak
         içine peynir konulan sigara böreğidir.                                                                                                                                                         hazırlanır. Tel kadayıf ise çok ince teller halinde satılan hamurla
                                                                                                                                                                                                        hazırlanır ve ceviz gibi içlerle doldurularak fırında kızartıldıktan
           Pilav ve makarnalar da hamur işleri sınıfına katıldığında çok                                                                                                                                sonra şerbetle tatlandırılır.
         geniş bir çeşitlilik ortaya çıkar. Et yemekleri ile baklagillere
         eşlik eden pilav türleri yalnız pirinç değil, bulgurla ve kuskuslu                                                                                                                              Sütlü tatlılar sütün şekerle kaynatıldıktan sonra nişasta, pirinç
         da yapılır. Sade, domatesli, bademli, fıstıklı, şehriyeli, üzümlü,                                                                                                                             veya pirinç unu ile katılaştırılması yoluyla hazırlanırlar.
         bezelyeli, patlıcanlı, tavuklu türleri vardır. Düğünlerde ise                                                                                                                                  Kazandibi ise muhallebi gibi hazırlandıktan sonra elde edilen
         zerdeyle birlikte ikram edilir. Ev makarnası olarak da bilinen                                                                                                                                 tatlının bir tepside kızartılarak karamelleştirilmesi sonucu elde
         erişte Türk mutfağına ait bir lezzettir.                                                                                                                                                       edilen ilginç bir Türk tatlısıdır. Tavuk göğsü de sütlü bir tatlıdır,
                                                                                                                                                                                                        ayrıca içine tavuk etinin göğüs kısmı didiklenmektedir. Keşkül,
           Türk mutfağının kendine has içecekleri mevcuttur. Yoğurdun                                                                                                                                   ziyafet sofralarında tercih edilir; güllaç ise ramazan sofralarının
         sulandırılmasıyla yapılan ayran tamamen Türk mutfağına özgü                                                                                                                                    baş tatlısıdır.
         bir içecektir. Boza, şalgam suyu ve şerbet de Türk mutfağının
         soğuk içecekleri arasındadır.

           Sıcak içecekler arasında Türk kahvesi ve Türk çayı özel bir
         yere sahiptir. Türk kahvesi kabaca çekilmiş kahvenin cezve
         denilen uzun saplı kaplar içinde pişirilmesiyle hazırlanır. Dünya
         çapında ün kazanmış olan Türk kahvesi fincan adı verilen
         küçük bardaklar içinde servis edilir. Türk çayı günümüzde
         tercih edilme açısından kahvenin tahtına oturmuş sıcak bir
         içecektir. İki parça çaydanlık veya semaver kullanılarak toz
         çaydan hazırlanır. İnce belli çay bardaklarında servis edilir.
         Türk çayı da hazırlanma yöntemi nedeniyle dünya çapında ün
         kazanmıştır.


































         Arkaplan: Ispanaklı börek.                                                                                                                                                                                                              Arkaplan: Baklava.

                                                                138                                       Sayı 05   Ocak-Nisan 2011         http://www.uekae.tubitak.gov.tr/                       139
                                                                                                               ·
   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145