Page 140 - bilgem-teknoloji-dergisi-5
P. 140
Zülal CİNGİL Türk Mutfağı
Lahmacun, gözleme, kete, katmer, pide, mantı, erişte ve Türk mutfağı tatlılar açısından çok zengin bir mutfaktır. Türk
börekler Türk mutfağının en sevilen hamur işleri arasındadır. tatlıları çok geniş bir çeşitlilik gösterirler. Baklava, kadayıf,
Lahmacun ve pideler fırınlama yöntemiyle; çok sayıda çeşidi lokma gibi hamurlu tatlılar; muhallebi, keşkül, kazandibi gibi
olan börekler ise fırınlama veya kızartma yöntemiyle sütlü tatlılar; hoşaf ve kompostolar; revani, helva, aşure ve
hazırlanırlar. Kıyma, peynir, patates ve ıspanak en yaygın börek kabak tatlısı gibi farklı lezzetlerle geniş bir yelpazeye sahiptir.
içleri arasındadır. Bazen tek yemek olarak sunulan böreğe
ayran eşlik eder. Hazırlaması oldukça zahmetli olan su böreği Baklava, Türk mutfağının dünyaca tanınmış tatlıları
açılan yufkanın suda haşlanmasından sonra kullanılmasını arasındadır. Çok ince açılmış yufka arasına kaymak, ceviz veya
gerektiren bir börek türüdür. Tava böreklerinin en güzel örneği antep fıstığı konarak pişirildikten sonra şerbetle tatlandırılarak
içine peynir konulan sigara böreğidir. hazırlanır. Tel kadayıf ise çok ince teller halinde satılan hamurla
hazırlanır ve ceviz gibi içlerle doldurularak fırında kızartıldıktan
Pilav ve makarnalar da hamur işleri sınıfına katıldığında çok sonra şerbetle tatlandırılır.
geniş bir çeşitlilik ortaya çıkar. Et yemekleri ile baklagillere
eşlik eden pilav türleri yalnız pirinç değil, bulgurla ve kuskuslu Sütlü tatlılar sütün şekerle kaynatıldıktan sonra nişasta, pirinç
da yapılır. Sade, domatesli, bademli, fıstıklı, şehriyeli, üzümlü, veya pirinç unu ile katılaştırılması yoluyla hazırlanırlar.
bezelyeli, patlıcanlı, tavuklu türleri vardır. Düğünlerde ise Kazandibi ise muhallebi gibi hazırlandıktan sonra elde edilen
zerdeyle birlikte ikram edilir. Ev makarnası olarak da bilinen tatlının bir tepside kızartılarak karamelleştirilmesi sonucu elde
erişte Türk mutfağına ait bir lezzettir. edilen ilginç bir Türk tatlısıdır. Tavuk göğsü de sütlü bir tatlıdır,
ayrıca içine tavuk etinin göğüs kısmı didiklenmektedir. Keşkül,
Türk mutfağının kendine has içecekleri mevcuttur. Yoğurdun ziyafet sofralarında tercih edilir; güllaç ise ramazan sofralarının
sulandırılmasıyla yapılan ayran tamamen Türk mutfağına özgü baş tatlısıdır.
bir içecektir. Boza, şalgam suyu ve şerbet de Türk mutfağının
soğuk içecekleri arasındadır.
Sıcak içecekler arasında Türk kahvesi ve Türk çayı özel bir
yere sahiptir. Türk kahvesi kabaca çekilmiş kahvenin cezve
denilen uzun saplı kaplar içinde pişirilmesiyle hazırlanır. Dünya
çapında ün kazanmış olan Türk kahvesi fincan adı verilen
küçük bardaklar içinde servis edilir. Türk çayı günümüzde
tercih edilme açısından kahvenin tahtına oturmuş sıcak bir
içecektir. İki parça çaydanlık veya semaver kullanılarak toz
çaydan hazırlanır. İnce belli çay bardaklarında servis edilir.
Türk çayı da hazırlanma yöntemi nedeniyle dünya çapında ün
kazanmıştır.
Arkaplan: Ispanaklı börek. Arkaplan: Baklava.
138 Sayı 05 Ocak-Nisan 2011 http://www.uekae.tubitak.gov.tr/ 139
·