Page 146 - bilgem-teknoloji-dergisi-5
P. 146

Zülal CİNGİL               Türk Mutfağı

          Batı Anadolu Mutfağı                                                                                                               İç ve Doğu Anadolu Mutfağı


          Batı Anadolu’da yeşil yapraklı bitkilerden yapılan yemekler                                                                        İç ve Doğu Anadolu’da tahıl ve hamur işleri, fırınlı, pirinçli  Doğu Anadolu yöresinde buğdaydan yapılan un, yarma ve
         yaygındır. İstanbul ve Ege yöresinde sütlü tatlılar tercih edilir.                                                                 yemekler yaygındır. Zeytinyağı Doğu Anadolu’da popüler     bulgur kullanımı önemlidir. Yoğurt ve peynir, süt ürünleri
         Ege ve Marmara’da su ürünlerinden balık tüketilir.                                                                                 değildir.                                                  arasında en çok tüketilenlerdir. Hayvansal yağ çok kullanılır.
                                                                                                                                                                                                       Özel günlerde et ile pişirilen kuru baklagiller, yahniler, yoğurtlu
          Ege yöresinde başta börülce, pırasa, kereviz, patlıcan olmak                                                                       İç Anadolu yöresi yiyecek kültüründe, buğday ürünleri un ve  çorbalar, kete, pişi ve kadayıf ikram edilir.
         üzere sebzeler diğer yörelerden daha çok kullanılır. Arapsaçı,                                                                     bulgur başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (kabak,
         baldıran, bambul, dağ marulu, deniz börülcesi, ebegümeci,                                                                          şalgam, patlıcan, taze fasulye) önemli yer tutar. Baharda   Doğu Anadolu mutfağının önemli yemekleri: İçli köfte, Harput
         gelincik, hardal, hindiba, ısırgan, kara hardal, turp, kazayağı,                                                                   kendiliğinden yetişen bitkilerden madımak, livik, evelik,  çorbası, Harput köftesi, patila, sırın, gındik, ışkınlı yumurta,
         köremen, kuş yüreği, deli kenker, uslu kenker, keçikörmeni,                                                                        ebegömeci, gelinparmağı, ısırgan, kuşkuş, tellice ile yapılan  dilim dolma, pirpirim, söğürtme, güven, tirit, kavurma, ayranlı
         iğnelik, tilkişen, sarmaşık, dallama, acıot, kuzukulağı, labada                                                                    yemeklerin de ayrı lezzetleri vardır. Özel günlerde kuzu tandır,  çorba, yayla çorbası, yoğurtlu bulgur, sarımsaklı fasulye, gıldirikli
         gibi otlar da bolca tüketilir. Ege yemek kültürünün temelini                                                                       bulgur pilavı, nohutlu yahni, su böreği, mantı, un helvası, sütlaç  köfte, sarma, süslü fidoş.
         zeytinyağı oluşturur. Etli yemekler, sebzeler, pilav, dolmalar,                                                                    yapılır. Gözleme, börek, pide en sevilen hamur işi yiyeceklerdir.
         tamamen zeytinyağlı olarak pişirilir. Salata ve haşlanmış otlar                                                                    Kayseri mantısı, Konya’nın etli ekmeği çok meşhurdur.
         üzerine zeytinyağı ve limon konulur. Kahvaltıda genellikle
         zeytin ve zeytinyağı bulunur. Kekik, nane gibi otlarla tatlandırılan                                                                İç Anadolu mutfağının önemli yemekleri: Peskütan çorbası,
         zeytinyağı, ekmek ve tulum peyniri ile tüketilir. Kalp ve damar                                                                    keş çorbası, pancar çorbası, kesme çorbası, toyga çorbası,
         hastalıklarına karşın en iyi çare zeytinyağıdır. Keşkek, patlıcan                                                                  tarhana çorbası, urumeli, katıklı çorba, ayran çorbası, kavurma
         böreği, mercimekli bükme, katmer, çeşitli yahniler, gözleme,                                                                       herlesi, mercimek herlesi, mercimek çorbası, bulgur çorbası,
         özel gün yemeklerinin başında yer alır.                                                                                            düğülcek çorbası, pirinç çorbası, şehriye çorbası, patates çorbası,
                                                                                                                                            şalgam çorbası, madımak çorbası, kelecoş, sübüra, ekmekaşı,
          Marmara ve Trakya yöresinde buğday ürünleri, pirinç, koyun                                                                        pehli, aşlak kavurması, babikko, sebzeli et, soğanlı et, tas kebabı,
         eti, yoğurt ve peynir en çok kullanılan ürünlerdir. Yağ türü                                                                       sac kebabı, soğanlı yahni, etli kuru fasulye, karın yahnisi, kıyma
         olarak ayçiçeği, zeytinyağı ve tereyağı kullanılır. Bursa döneri,                                                                  mıhlaması, patates mıhlaması, ıspanak mıhlaması, pancar
         iskender çok tanınmıştır. Tekirdağ köftesi, İnegöl köftesi çok                                                                     mıhlaması, turşu mıhlaması, etli sarma, etli dolmalar, şalgam
         meşhurdur. Özel günlerde koyun etinden yapılan yemekler                                                                            dolması, karın dolması, mumbar dolması, karın tavası, kabak
         pişirlir. Elbasan tava bu yemeklerin en ünlüsüdür. Gaziler                                                                         tavası, çirli et, üzümlü et, sulu köfte/bulgurlu köfte, tadlama,
         helvası, peynir helvası da Trakya’da sık yapılan tatlılardandır.                                                                   mirik köftesi, alatlı pilavı, mercimekli bulgur pilavı, bezirgan
         Silivri’nin yoğurdu, Edirne’nin peyniri, ciğer tavası ve yaprak                                                                    pilavı, düğün pilavı, yumurta eriştesi pilavı, kavurma eriştesi
         ciğeri, İstanbul’un kazandibi ve tavuk göğsü çok ünlüdür.                                                                          pilavı, madımak pilavı, şalgam pilave, evelik pilavı, köylü
                                                                                                                                            böreği, tel böreği, yarımca börek, dible, bişi, sübüra, hıngel,
                                                                                                                                            pirohi, hurma, karaş, kelle tatlısı.












                                                                                                                                             Kültürümüzün bir parçası olan Türk Mutfağının tarihsel gelişimi ve yörelere göre

                                                                                                                                            gösterdiği farklılıklara çok kısa olarak değindiğimiz satırları okurken umarım keyif

                                                                                                                                            almışınızdır.     Doğrusu       böyle     bir  mutfağa       sahip     olmak     gurur    verici    ve   özel...















         Arkaplan: Zeytinyağlı yaprak sarması.                                                                                                                                                                                                Arkaplan: Patates böreği.

                                                                144                                      Sayı 05   Ocak-Nisan 2011          http://www.uekae.tubitak.gov.tr/                      145
                                                                                                              ·
   141   142   143   144   145   146   147   148   149   150   151