Page 147 - bilgem-teknoloji-dergisi-5
P. 147

Zülal CİNGİL  Türk Mutfağı

 Batı Anadolu Mutfağı  İç ve Doğu Anadolu Mutfağı


 Batı Anadolu’da yeşil yapraklı bitkilerden yapılan yemekler  İç ve Doğu Anadolu’da tahıl ve hamur işleri, fırınlı, pirinçli  Doğu Anadolu yöresinde buğdaydan yapılan un, yarma ve
 yaygındır. İstanbul ve Ege yöresinde sütlü tatlılar tercih edilir.  yemekler yaygındır. Zeytinyağı Doğu Anadolu’da popüler  bulgur kullanımı önemlidir. Yoğurt ve peynir, süt ürünleri
 Ege ve Marmara’da su ürünlerinden balık tüketilir.  değildir.       arasında en çok tüketilenlerdir. Hayvansal yağ çok kullanılır.
                                                                     Özel günlerde et ile pişirilen kuru baklagiller, yahniler, yoğurtlu
 Ege yöresinde başta börülce, pırasa, kereviz, patlıcan olmak  İç Anadolu yöresi yiyecek kültüründe, buğday ürünleri un ve  çorbalar, kete, pişi ve kadayıf ikram edilir.
 üzere sebzeler diğer yörelerden daha çok kullanılır. Arapsaçı,  bulgur başta gelir. Koyun eti, yoğurt, patates ve sebzeler (kabak,
 baldıran, bambul, dağ marulu, deniz börülcesi, ebegümeci,  şalgam, patlıcan, taze fasulye) önemli yer tutar. Baharda  Doğu Anadolu mutfağının önemli yemekleri: İçli köfte, Harput
 gelincik, hardal, hindiba, ısırgan, kara hardal, turp, kazayağı,  kendiliğinden yetişen bitkilerden madımak, livik, evelik,  çorbası, Harput köftesi, patila, sırın, gındik, ışkınlı yumurta,
 köremen, kuş yüreği, deli kenker, uslu kenker, keçikörmeni,  ebegömeci, gelinparmağı, ısırgan, kuşkuş, tellice ile yapılan  dilim dolma, pirpirim, söğürtme, güven, tirit, kavurma, ayranlı
 iğnelik, tilkişen, sarmaşık, dallama, acıot, kuzukulağı, labada  yemeklerin de ayrı lezzetleri vardır. Özel günlerde kuzu tandır,  çorba, yayla çorbası, yoğurtlu bulgur, sarımsaklı fasulye, gıldirikli
 gibi otlar da bolca tüketilir. Ege yemek kültürünün temelini  bulgur pilavı, nohutlu yahni, su böreği, mantı, un helvası, sütlaç  köfte, sarma, süslü fidoş.
 zeytinyağı oluşturur. Etli yemekler, sebzeler, pilav, dolmalar,  yapılır. Gözleme, börek, pide en sevilen hamur işi yiyeceklerdir.
 tamamen zeytinyağlı olarak pişirilir. Salata ve haşlanmış otlar  Kayseri mantısı, Konya’nın etli ekmeği çok meşhurdur.
 üzerine zeytinyağı ve limon konulur. Kahvaltıda genellikle
 zeytin ve zeytinyağı bulunur. Kekik, nane gibi otlarla tatlandırılan  İç Anadolu mutfağının önemli yemekleri: Peskütan çorbası,
 zeytinyağı, ekmek ve tulum peyniri ile tüketilir. Kalp ve damar  keş çorbası, pancar çorbası, kesme çorbası, toyga çorbası,
 hastalıklarına karşın en iyi çare zeytinyağıdır. Keşkek, patlıcan  tarhana çorbası, urumeli, katıklı çorba, ayran çorbası, kavurma
 böreği, mercimekli bükme, katmer, çeşitli yahniler, gözleme,  herlesi, mercimek herlesi, mercimek çorbası, bulgur çorbası,
 özel gün yemeklerinin başında yer alır.  düğülcek çorbası, pirinç çorbası, şehriye çorbası, patates çorbası,
         şalgam çorbası, madımak çorbası, kelecoş, sübüra, ekmekaşı,
 Marmara ve Trakya yöresinde buğday ürünleri, pirinç, koyun  pehli, aşlak kavurması, babikko, sebzeli et, soğanlı et, tas kebabı,
 eti, yoğurt ve peynir en çok kullanılan ürünlerdir. Yağ türü  sac kebabı, soğanlı yahni, etli kuru fasulye, karın yahnisi, kıyma
 olarak ayçiçeği, zeytinyağı ve tereyağı kullanılır. Bursa döneri,  mıhlaması, patates mıhlaması, ıspanak mıhlaması, pancar
 iskender çok tanınmıştır. Tekirdağ köftesi, İnegöl köftesi çok  mıhlaması, turşu mıhlaması, etli sarma, etli dolmalar, şalgam
 meşhurdur. Özel günlerde koyun etinden yapılan yemekler  dolması, karın dolması, mumbar dolması, karın tavası, kabak
 pişirlir. Elbasan tava bu yemeklerin en ünlüsüdür. Gaziler  tavası, çirli et, üzümlü et, sulu köfte/bulgurlu köfte, tadlama,
 helvası, peynir helvası da Trakya’da sık yapılan tatlılardandır.  mirik köftesi, alatlı pilavı, mercimekli bulgur pilavı, bezirgan
 Silivri’nin yoğurdu, Edirne’nin peyniri, ciğer tavası ve yaprak  pilavı, düğün pilavı, yumurta eriştesi pilavı, kavurma eriştesi
 ciğeri, İstanbul’un kazandibi ve tavuk göğsü çok ünlüdür.  pilavı, madımak pilavı, şalgam pilave, evelik pilavı, köylü
         böreği, tel böreği, yarımca börek, dible, bişi, sübüra, hıngel,
         pirohi, hurma, karaş, kelle tatlısı.












           Kültürümüzün bir parçası olan Türk Mutfağının tarihsel gelişimi ve yörelere göre

         gösterdiği farklılıklara çok kısa olarak değindiğimiz satırları okurken umarım keyif

         almışınızdır.      Doğrusu       böyle     bir  mutfağa       sahip     olmak     gurur    verici   ve    özel...















 Arkaplan: Zeytinyağlı yaprak sarması.                                                                     Arkaplan: Patates böreği.

 144  Sayı 05   Ocak-Nisan 2011  http://www.uekae.tubitak.gov.tr/  145
 ·
   142   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152