Page 109 - bilgem-teknoloji-dergisi-11
P. 109

Gıda                                                                                             BILGEM
                                                                                                  TEKNOLOJI












             zorunda  olduğu  için  kaçınılmaz  olarak  koruyucu
             benzeri, insan sağlığına zararlı birçok katkı maddesi
             içeriyor. Meyve/sebze gibi doğal olduğunu düşün-
             düğümüz ürünlerde de benzer kaygılarla hormon ve
             tarım ilacı kullanılıyor.

 SADECE  T   Tohum konusu, GDO meselesi ve bu alanda dönen
             diğer dolaplar apayrı ve bu kısa yazıyla içinden ko-
 KULLAN  A  B E  layca çıkamayacağımız derin mevzular. Bu konuda
             sadece şunu söylemek isterim: Genetiği değiştirilen,
 D  i  Y     gıda maddeleri değil insanoğlunun kendisidir!

             Gıda Terörü ve Fast Food

             Son  zamanlarda  lügatimize  kazandırılan  kavram-
             lardan  biri  de  “gıda  terörizmi”.  Vatandaşın  ekono-
             mik ürün talebini/ihtiyacını sömüren simsarların süt
             içermeyen peynir ve tereyağı; et içermeyen salam-  zer konseptle zincir şubeler şeklinde yaygınlaşarak
             sosis; bal içermeyen bal ürettiklerini hayretle izliyor,   sektörleşmesinin önünü açtı. Sektörleşmesine diye-
             bu adamlar keşke bu yeteneklerini (!) milletin fayda-  ceğimiz bir şey yok elbette ama bu model bize has
             sına kullansalar diye hayıflanmadan duramıyorum. Bir   bir model değil. Demek istediğim, fast-food sadece
             taraftan da bu durumun, doğal olanla bağlarımızı ko-  kendi kültürünü getirmekle kalmadı, geleneksel ye-
                                                               mek kültürümüzü de dönüştürdü. Atıştırma, ayakta
             parmanın diyeti olduğunu düşünmeden edemiyorum.
 “Kendim Ettim, Kendim Buldum”  Konu bağlamında bahsedeceğim bir başka mesele,   yeme hep bu kültürün ürünleri.

             fast-food (hızlı yemek). Hamburger, pizza, kızarmış   Kültür emperyalizminin mantığı da böyle işler zaten.
             tavuk gibi ürünlerle başlayan hızlı yemek kültürünün   Sömürüye  elverişli  hale  getirmek  için  önce  insan-
 Genetiği değiştirilen, gıda maddeleri değil   ülkemizdeki mazisi taş çatlasa 30 yıldır. Lakin bu-  ların  beğenileri,  tercihleri,
 insanoğlunun kendisidir!  gün  neredeyse  Anadolu’nun  en  ücra  şehrinde  bile   alışkanlıkları,  damak  tat-  Gıda endüstrisi
                                                               ları  tektipleştirilir.  Sonra
             fast-food zincirlerinin bir şubesini görmek mümkün.
             Fast-food  anlayışı;  döner,  köfte,  hatta  simit  başta   da  onlar,  hedef  ürünlerin   sanki ilaç
 Abdullah Alpaydın – Başuzman / TÜBİTAK RUTE  olmak üzere yerel/geleneksel ürünlerimizin de ben-  gönüllü  müşterisi  yapı- endüstrisinin
                                                               lır.  Türkiye’de  de  faaliyet   değirmenine su
 ahmetli Neşet Ertaş’ın “Kendim Ettim, Ken-  Eskilerin anlattığına göre, imkân olduğu halde o   gösteren   Amerikalı   bir
 dim Buldum” adlı meşhur türküsü, bana ne-  devirlerde  parayla  gıda  ürünü  satın  almak  (şe-  fast-food  zincirinin  dün-  taşıyor.
 Rdense insanoğlunun dünya serüveni boyun-  ker,  tuz  gibi  temel  ürünler  istisna  olmak  üzere)   ya  genelinde  118  ülkede
 ca başına gelenleri en iyi ifade eden sözlerden biri   ayıp  karşılanır  ve  şehirlilere  mahsus  bir  davra-  34,000’den fazla restoranı olduğu ve bu restoranları
 olarak  gelir.  Aşağıda  değineceğim  yeme-içme/  nış olarak görülürmüş. Şehirlerde yaşayanlar da   günlük ortalama 58 milyon müşterinin ziyaret etti-
 beslenme  alışkanlıklarımızda  ve  yemek  kültürü-  köylünün pazara getirdiği ürünlerden satın alarak   ğini belirterek bu konuyu kapatalım (Kaynak: Bahsi
 müzde yaşanan değişimler ve etkileri de yine en   doğal ürünlere kolaylıkla ulaşabilirmiş. Şimdi bu   geçen firmanın websitesi).
 güzel bu sözlerle ifade edilir diye düşünüyorum.  lükse sahip olan çok az insan kaldı. Hala elinde bu
 imkânı olanlar da şehirlere taşındığı için ekip biç-          İnsan Ne Yiyorsa Odur!
 Anadolu insanı, 40-50 yıl öncesine kadar yediği   mekten  vazgeçmiş  durumda.  Tarım  ürünlerinde,
 şeylerin  çoğunu  kendisi  yetiştirmekteydi.  Nüfu-  ette her geçen gün dışarıya daha çok bağlı hale   Tüm bunların bir maliyetinin olması kaçınılmaz. El-
 sun önemli kısmının en azından kendine yetecek   gelmemizin sebeplerinden biri bu olsa gerek.  bette başka birçok faktörün yanında bilinçsiz hazır
 kadar tarlası, bağı, bahçesi, hayvanları vardı. Kır-          gıda tüketimi, insanları çok genç yaşlardan itibaren
 sal bölgede yaşayan halkımız, ekmeğini kendi tar-  Bugün evlerimiz envai çeşit gıda ürünüyle dolu.   kanser, şeker, tansiyon gibi ciddi hastalıklara ma-
 lasında yetiştirdiği buğdaydan elde ettiği katkısız   Damak tadımız, beslenme alışkanlıklarımız hızla   ruz bırakıyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası
 undan; sebzesini, meyvesini kendi bahçesinden;   değişiyor. Lakin tüketmekte olduğumuz bu ürün-  Kanser  Araştırma  Ajansı’nın  verilerine  göre  2008
 peynirini, tereyağını, yoğurdunu hayvanından sa-  lerin çok büyük kısmı işlenmiş/paketlenmiş fab-  yılında  dünya  genelinde  12  milyon  kişiye  kanser
                                                               teşhisi konulurken 2018 yılında bu rakam 18,1 mil-
 ğarak elde ettiği sütten; yumurtasını kümesindeki   rikasyon  ürünler.  Bu  ürünler  endüstriyel/ticari/  yona  ulaşmış  durumda.  2030  yılında  ise  26  mil-
 hayvandan temin ederdi.  ekonomik sebeplerden dolayı uzun ömürlü olmak





 106                                                     107
   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114