TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), bilişim, bilgi güvenliği ve ileri elektronik alanlarında gerçekleştirdiği çalışmalarla ülkemizin ihtiyaçlarına yenilikçi ve milli çözümler üreten ulusal Ar-Ge merkezidir.
Türkiye’nin en yetkin Ar-Ge merkezi olma özelliğiyle BİLGEM, Türkiye’de bilgi güvenliği ve bilişim alanında teknolojik bağımsızlığı sağlamak için, askeri ve sivil bilginin güvenliğini, bütünlüğünü, güvenli bir şekilde iletilmesini ve saklanmasını sağlayan teknolojik Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmektedir. 40 yılı aşan bilgi birikimi, deneyimi ve 1600’ü aşan insan kaynağıyla Merkezimiz, uluslararası standartlarda bilimsel ve teknolojik araştırmalar gerçekleştirmektedir.
BİLGEM’in temel faaliyetlerini Araştırma-Geliştirme, Test ve Değerlendirme, Prototip Üretimi ve Eğitim oluşturmaktadır. Merkezimiz ileri elektronik, bilişim teknolojileri, kriptoloji, siber güvenlik, yazılım teknolojileri, bilgi güvenliği, elektronik harp ve telekomünikasyon alanlarında bugüne kadar yüzlerce başarılı projeye imza atan enstitülere sahiptir. Bu enstitüler şu şekildedir: Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE), İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN), Siber Güvenlik Enstitüsü (SGE) ve Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE).
Bununla birlikte, TÜBİTAK BİLGEM, ülkemizin bilişim ve bilgi güvenliği ihtiyaçlarını tek tip çözümlerle değil, paydaş gereksinimlerini karşılayacak özel çözümler sağlama prensibi ile hareket etmektedir. BİLGEM’in geliştirmiş olduğu teknolojik çözümler ülke sınırlarını aşarak NATO ülkeleri ve birçok Avrupa ve Asya ülkeleri tarafından kullanılmaktadır. Merkezimizin bu katkılarıyla ülkemiz, bilişim ve bilgi güvenliği alanlarındaki çözümleri ihraç eden ve dünya devleri ile rekabet eden bir ülke haline gelmiştir.
Geliştirdiği teknolojiler, üniversite, askeriye, kamu ve özel sektöre sunduğu çözümler, bu çalışmalara imkân sağlayan altyapı çalışmaları ve altına imza attığı çok sayıda ulusal ve uluslararası başarılarla TÜBİTAK BİLGEM, ülkemizi referans noktası haline getirerek geleceğe yön veren Ar-Ge merkezi olmayı ve geleceğin bilim ve teknolojisini yönlendirmeyi hedeflemektedir.
Misyonumuz:
Bilişim, bilgi güvenliği ve ileri elektronik alanlarında savunma sanayi, kamu kurumları ve özel sektörle stratejik işbirlikleri ve Ar-Ge çalışmaları yaparak ülkemizin rekabet gücünü sürekli kılacak özgün ve katma değeri yüksek teknolojileri geliştirmek
Vizyonumuz:
Ülkemizi bilişim, bilgi güvenliği ve ileri elektronik alanlarında referans noktası haline getirerek geleceğe yön veren bilim ve teknoloji üssü olmak
Temel Değerlerimiz:
Bilimsellik
Millilik
Güvenilirlik
Yenilikçilik ve Öncülük
Sonuç ve Çözüm Odaklılık
Sürekli Gelişim
Tarihçe
TÜBİTAK BİLGEM’in temelleri Elektronik Araştırma Ünitesi (EAÜ) adı altında 1968 yılında atıldı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi binasında Prof. Dr. Yılmaz Tokad başkanlığında 5 araştırmacı ile ilk çalışmalara başlandı. 1972 yılında, Elektronik Araştırma Ünitesi (EAÜ), Ankara’dan Gebze’deki Marmara Araştırma Enstitüsü (MAM) Yerleşkesi’ne taşınarak çalışmalarını MAM bünyesinde sürdürdü. 1980-1983 yılları arasında Mikroelektronik teknolojisi alanında bilgi birikimi sağlamak, bu alanda endüstriye araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak, stratejik öneme sahip tümdevreleri üretebilmek amacı ile Yarıiletken Teknolojisi Araştırma Laboratuvarı (YİTAL) kuruldu.
1991 yılında, Elektronik Araştırma Ünitesi (EAÜ), Elektronik ve Yarı İletkenler Teknolojisi Bölümü’ne dönüştürüldü. Bölümün Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) adıyla bir enstitüye dönüştürülmesi ise 1995 yılında oldu. 1998 yılında, UEKAE, Marmara Araştırma Merkezi’nden ayrılarak TÜBİTAK Başkanlı’ğa bağlandı. 1999 yılında ise UEKAE bünyesinde İleri Teknolojiler Araştırma Grubu (İLTAREN) kuruldu. Aynı yıl içinde EMC / Tempest Test Merkezi tamamlandı.
2010’da TÜBİTAK bünyesinde yer alan iki önemli enstitü - TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) ile daha önce TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne (MAM) bağlı olarak faaliyet gösteren Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BTE) - TÜBİTAK BİLGEM (Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi) altında birleştirildi. 2012 yılında, TÜBİTAK BİLGEM’e bağlı Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) kuruldu. Yine aynı yıl, TÜBİTAK BİLGEM’e bağlı Siber Güvenlik Enstitüsü (SGE) ve İleri Teknoloji Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) kuruldu.