MENÜ
Ana Sayfa   /   Etkinlikler BİL-BUL Ödüllü Kriptoloji Yarışması

ETKİNLİKLER

BİL-BUL Ödüllü Kriptoloji Yarışması

BİL-BUL Ödüllü Kriptoloji Yarışması, TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde yer alan Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından her ay düzenlenen eğlenceli bilgi yarışmasıdır.

BİL-BUL Nedir?

BİL-BUL Ödüllü Kriptoloji Yarışması, TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde yer alan Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından her ay düzenlenen eğlenceli bilgi yarışmasıdır. Yarışmada Kurumumuz kriptoloji uzmanlarınca hazırlanan 3 adet kriptoloji sorusu sorularak yarışmacıların, tümüne doğru cevap vermeleri beklenir. Yarışmacılar, şifreli soruları çözerken hem bilgilerini ortaya koyma hem de yarışma heyecanının tadını çıkarma şansı yakalarlar.

Siz de kriptoloji bilginize güveniyorsanız TÜBİTAK BİLGEM ile bu heyecana ortak olup kendinizi sınayabilirsiniz.

Ödül kazanmak için sorulan 3 soruya doğru yanıt vermek ve cevapları çözümleriyle birlikte 28.09.2023, saat 13.00’e kadar

bilgem.odullusoru@tubitak.gov.tr

e-posta adresine İsim, Soy İsim, Adres ve Telefon Numarası bilgileriyle birlikte göndermeniz gerekmektedir. Doğru yanıt verenler arasından on kişi, çekilecek kura sonucu belirlenecektir.

TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları kazanan talihliler ve soruların çözümleri bir sonraki ayın başında açıklanacaktır.

Eylül ayının ödüllü sorularını indirmek için tıklayınız.

Ağustos ayında sorulara doğru yanıt veren 3 kişi 3’er adet TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları kazanmıştır.

Emre ÖZBAĞCI

Eyüp GÖNDER

Atakan ERDEM

bil-bul-2

BİL-BUL

Geçmiş Sorular ve Cevapları

teknofest-logo_1@3x

TEKNOFEST 2023
Ankara

(30.08.2023-03.09.2023) BİLBUL Ödüllü Kriptoloji Yarışması Soru ve Cevapları

teknofest-logo_1@3x

TEKNOFEST 2023
İstanbul

(27.04.2023-01.05.2023) BİLBUL Ödüllü Kriptoloji Yarışması Soru ve Cevapları
teknofest-logo_1@3x

TEKNOFEST 2022
Samsun

(30.08.2022-04.09.2022) BİLBUL Ödüllü Kriptoloji Yarışması Soru ve  Cevapları
bilim-fest

BİLİMFEST 2022
Antalya

(31.03.2022-02.04.2022) BİLBUL Ödüllü Kriptoloji Yarışması Soru ve Cevapları
teknofest-logo_1@3x

TEKNOFEST 2021
İstanbul

(21.09.2021-26.09.2021) BİLBUL Ödüllü Kriptoloji Yarışması Soru ve Cevapları

BİL-BUL

Soru ve Önerileriniz İçin

Ödüllü Kriptoloji Yarışmamız ile ilgili istek, öneri ve sorularınız için bilgem.odullusoru@tubitak.gov.tr adresine e-posta atabilirsiniz.

Kitaplarımız TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları arasından seçilmektedir.

Copyright © 2010 Dr. Umut ULUDAĞ
Copyright © 2010 Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü

sge

(SGE) Siber Güvenlik Enstitüsü

Ulusal siber güvenlik kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla kurulan Siber Güvenlik Enstitüsü, siber güvenlik alanında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmekte; askeri kurumlara, kamu kurum ve kuruluşlarına ve özel sektöre çözüme yönelik projeler gerçekleştirmektedir.

Bugüne kadar başarı ile gerçekleştirdiği pek çok proje ile ülkemizde siber güvenlik bilgi birikimi ve taktik altya-pının oluşturulmasına önemli katkı yapan enstitümüzün ana faaliyet alanları güvenli yazılım geliştirme, sızma testleri ve zaafiyet analizleridir.

blank
6-yze kart logo

(YZE) Yapay Zekâ Enstitüsü

Yapay Zekâ Enstitüsü, TÜBİTAK merkez ve enstitüleri kapsamında sektörler’ ve araştırma alanlarını yatay olarak kesen ve yükselen teknoloji alanına doğrudan odaklı olarak kurulan ilk enstitü olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle enstitünün hem açık yenilik ve birlikte geliştirme yaklaşımı, hem de yükselen teknoloji alanına odaklı olması itibariyle yenilikçi bir model teşkil etmektedir.

Yapay Zeka Enstitüsü, yapay zeka alanında çekirdek teknolojiler geliştirip, bu yenilikleri, mümkün olan en kısa sürede bilimin ön safiarından, sektörün kullanımına taşımayı hedefiemektedir. Yapay zekanın dönüştürücü potansiyeline odaklanarak, Türkiye’de yapay zeka tabanlı inovasyon, büyüme ve üretkenlik oluşturma ve sür-dürme çabalarına öncülük etme konusunda üzerine düşen görevleri sürdürecektir. Yapay zeka ekosistemi içinde yer alan diğer kuruluşlarla birlikte, Türkiye’deki sanayi ve kamu kurumlarıyla çalışarak, yapay zekanın kullanımının yaygınlaştırılması ve bu konuda uzmanlaşmış işgücü kaynağının artırılması öncelikli hedeflerindendir.

blank

BİLGEM Enstitülerini Laboratuvarlarını Teknolojilerini Ürünlerini Projelerini keşfedin.

Yetkinlik Merkezleri

MİLSEC 4 - Emniyetli IP Terminal

EMNİYETLİ IP TERMİNAL

MİLSEC-4 terminali, IP ağlarda yeni nesil güvenli haberleşme (ses, veri ve görüntü) için güncel bir çözüm sunarken kullanımda olan PSTN emniyetli telefonlar ile de PSTN ağlarda güvenli ses haberleşmesi uyumluluğunu koruyarak kesintisiz bir iletişim hizmeti
sağlamaktadır.

MİLSEC-4 terminallerinin konfigürasyon, gözetim ve yazılım güncelleme işlemleri Güvenlik Yönetim Merkezi (GYM) kullanılarak uzaktan emniyetli olarak gerçekleştirilir. MİLSEC-4 terminali ek bir cihaz gerektirmeden GYM ile kurduğu emniyetli iletişim aracılığıyla IP Ağdan Anahtar Yükleme (IPAAY) yeteneğine sahiptir.

MİLSEC-4 terminalleri MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarıyla birlikte işlerlik özelliğine sahiptir ve PSTN ağların yeni nesil IP ağlara kademeli dönüşümü sürecinde MİLSEC-1A ve MİLSEC-2 telefonlarının iletişim ağında kesinti olmadan değiştirilebilmesi imkanını sunmaktadır.

ÖZELLİKLER

  • PSTN ağlarda uçtan uca emniyetli ses haberleşmesi
  • IP ağlarda uçtan uca emniyetli ses, görüntü ve data iletimi
  • IP ağlarda NATO SCIP uyumluluğu
  • Ticari SIP ürünleri ile uyumluluk
  • MİLSEC1A ve MİLSEC2 emniyetli telefonlar ile birlikte çalışabilirlik
  • Milli ve AES kripto algoritmaları
  • Uzaktan yazılım güncelleme
  • Dokunmatik ekran ile kolay kullanım

Milli Savunma Bakanlığı Tarafından Verilecek Satış İznine Tabidir.

Geri Bildirim